Nastavlja se hrvatsko-talijanska suradnja na obnovi hvarskih spomenika baštine

U suradnji Zajednice Talijana Hvar, Grada Hvara i Regije Veneto restauratori Arhitektonskog laboratorija Laira iz Padove započeli su radove na unutarnjem dijelu istočnih zidina na istočnom ulazu u grad (Grano Vrota/Porta Badoer). Predviđeno je da će radovi trajati do kraja travnja, a od 12. travnja iskusnim restauratorima pridružit će se i 20-ak studenata restauratorske škole Engim iz Vicenze, čime će gradilište dobiti i visoku edukativnu svrhu, kako je to bio slučaj i u dosadašnjim kampanjama.

Nastavak je ovo uspješne suradnje Grada Hvara i Regije Veneto na obnovi spomenika baštine, započete prije više od deset godina na inicijativu hvarske Zajednice Talijana „G. F. Biondi“. Projekti su financirani iz fondova Regije Veneto (natječaj za „Očuvanje i valorizaciju venecijanske kulturne baštine u Istri i Dalmaciji“), nositelj je Grad Hvar koji ujedno i sufinancira projekt, a partner je Zajednica Talijana „G. F. Biondi“ iz Hvara. Radovi se obavljaju odobrenje i nadzor Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela u Splitu, a uz talijanske i hrvatske restauratore u projektima su sudjelovali i hrvatski i talijanski studenti restauracije.

Dosadašnje suradnje uključivale su obnovu i restauraciju pročelja gradske Lođe 2015. godine, restauraciju i obnovu južnog pročelja kule-sat / Leroja 2017., konzervaciju i restauraciju istočnih gradskih vrata– Grano Vrota/Porta Badoer – 2019. godine te preliminarna istraživanja i restauratorske zahvate vanjskih površina na dijelu istočnih gradskih zidina do gradskih vrata (Grano vrota) te na unutarnjem dijelu vrata sv. Marije (južni ulaz u grad pored tržnice) 2021. godine.

Foto: Zajednica Talijana „G. F. Biondi“ Hvar

 

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO