Hrvatsko-talijanska suradnja na očuvanju spomenika baštine

Do kraja ovoga tjedna u Hvaru traju radovi u okviru projekta konzervacije i restauracije istočnih gradskih vrata (Grano Vrota/Porta Badoer), započet 28. listopada ove godine. Projekt je financiran iz fondova Regije Veneto (natječaj za „Očuvanje i valorizaciju venecijanske kulturne baštine u Istri i Dalmaciji“), nositelj je Grad Hvar koji ujedno i sufinancira projekt, a partner je Zajednica Talijana „G. F. Biondi“ iz Hvara. Izvođač radova je talijanska tvrtka Laira, koja je, kao i u prethodnim projektima sufinanciranima preko istoga fonda (restauracija gradske Lođe i Kule-sat (Leroja) 2015. i 2017. godine), dovela u Hvar i desetak studenata iz restauratorske škole Engim iz Vicenze.
Prema riječima Alessandre Tudor, predsjednice hvarske Zajednice Talijana, Regiji Veneto su ovakvi projekti od značaja ako se mladi ljudi uključe i educiraju te steknu nova poznanstva i znanja. U projekt se uključila i Umjetnička akademija iz Splita, čija su dva studenta tjedan i pol dana surađivala s talijanskim kolegama.
„Puno nam je značilo što smo upoznali splitske studente i dojmilo nas je što lokalni klesari još uvijek koriste mehaničke alate za obradu kamena koji su se nekada u tradiciji koristili pa nas je najviše zaintrigirala usporedba njihovih i naših metoda rada. Svakako ćemo pamtiti lijepo okruženje Hvara i mir na koji smo naišli u samoj gradskoj jezgri, koji nam je omogućio dobar timski rad“, izjavili su talijanski studenti.

 

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO