Posjet talijanskih restauratora zgradi Arsenala

Restauratori Arhitektonskog laboratorija Laira iz Padove i učenici strukovne Škole za restauraciju Engim iz Vicenze, u okviru svojega radnog boravka u gradu Hvaru posjetili su zgradu Arsenala s kazalištem te se sa zanimanjem upoznali s poviješću i obnovom najvažnije hvarske komunalne građevine. Zajedno s predsjednicom Zajednice Talijana Alessandrom Tudor, uz stručno vođenje Siniše Matkovića Mikulčića i predstavnika Grada Hvara obišli su obnovljeni spomenik kulture od nacionalnog značaja, a najviše interesa pokazali su za restauratorske zahvate koje su radili njihovi hrvatski kolege u okviru zahtjevnog projekta obnove, osobito na oslicima na stropu i zidu pozornice u kazalištu.

Boravak talijanskih restauratora nastavak je uspješne suradnje Grada Hvara i Regije Veneto na obnovi spomenika baštine, započete prije više od deset godina na inicijativu hvarske Zajednice Talijana. Ove godine restauratori tvrtke Laira od sredine listopada provode preliminarna istraživanja i restauratorske zahvate vanjskih površina na dijelu istočnih gradskih zidina do gradskih vrata (Grano vrota) te na unutarnjem dijelu vrata sv. Marije (južni ulaz u grad pored tržnice). Oba konzervatorska zahvata provode se uz financijsku potporu Regije Veneto i Grada Hvara.

Iskusnim restauratorima Laira koji su u Hvaru od 18. listopada, početkom studenoga pridružilo se i devetero učenika strukovne Škole za restauraciju Engim. Kako je cilj tijekom radova građevinama povratiti što izvorniji izgled, restauratori u znatnoj mjeri koriste i materijal iz hvarskog okoliša koji je, kako je utvrđeno, korišten i prilikom izgradnje.

Projekti su financirani iz fondova Regije Veneto (natječaj za „Očuvanje i valorizaciju venecijanske kulturne baštine u Istri i Dalmaciji“), nositelj je Grad Hvar koji ujedno i sufinancira projekt, a partner je Zajednica Talijana „G. F. Biondi“ iz Hvara. Dosadašnje suradnje sufinancirane preko istoga fonda, a u kojima su sudjelovali i hrvatski restauratori i studenti restauracije, uključivale su obnovu i restauraciju pročelja gradske Lođe 2015. godine, restauraciju i obnovu južnog pročelja kule-sat / Leroja 2017. te konzervaciju i restauraciju istočnih gradskih vrata – Grano Vrota/Porta Badoer – 2019. godine.

Radovi na gradskim zidinama i vratima sv. Marije završit će 14. studenoga, a nastavak suradnje planiran je i sljedećih godina uz partnerstvo sa Zajednicom Talijana Hvara, Gradom Hvarom uz nadzor i potporu Ministarstva kulture i medija, Konzervatorskog odjela u Splitu.

 

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO