Preminuo je prof. dr. sc. Marin Zaninović

Ugledni hrvatski arheolog, Velograbljanin prof. dr. sc. Marin Zaninović, umro je u Zagrebu u petak 2. prosinca 2022. u 93. godini života.

Međunarodno priznati znanstvenik širokog humanističkog obrazovanja i djelovanja, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, rođen je u Velom Grablju na Hvaru 18. siječnja 1930. godine. Nakon osnovnoškolskog obrazovanja pohađao je bolsku, a zatim i splitsku Klasičnu gimnaziju, gdje je 1950. god. i maturirao. Diplomirao je 1955. godine na studiju arheologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na kojem je i doktorirao 1965. te od 1957. predavao antičku provincijalnu i ranokršćansku arheologiju.

Osim na matičnom Fakultetu i na Sveučilištu u Zagrebu predavao je kao gostujući profesor i na drugim visokoobrazovnim ustanovama u zemlji i inozemstvu, među ostalim i na poslijediplomskom studiju Sveučilišta u Padovi. Bio je predsjednik Hrvatskog arheološkoga društva od 1969. do 1971. godine.

Bavio se arheološkim rekognosciranjem i topografskim istraživanjem na obali i otocima južne Hrvatske (Hvar, Ston, Cavtat, Koločep itd.) te u jugozapadnoj Bosni (Duvno, Livno, Ošanići). Glavno su područje njegova zanimanja antička i ilirska problematika na istočnoj obali Jadrana, odnosi ilirskoga stanovništva s helenskim i rimskim svijetom, duhovna kultura ilirskih etničkih zajednica, a osobito je značajno njegovo otkriće grčke podjele zemljišta (parcelizacija) na Hvaru (Starigradsko polje) i Visu.

Teško je navesti sve funkcije koje je obnašao u svojoj bogatoj znanstvenoj karijeri, kao i različite aktivnosti u arheološkom i društvenom djelovanju u kojima je njegov doprinos bio iznimno važan i cijenjen te brojne uredničke poslove u nizu arheoloških časopisa.

Iako umirovljen 2002. godine, Marin Zaninović je s istim intenzitetom nastavio s djelovanjem, promičući hrvatsku arheologiju u zemlji i diljem svijeta. Njegovi biografi navode kako ga je arheologiji i zanimanju za stare europske i mediteranske civilizacije privukla burna i zanimljiva povijest rodnoga otoka i osobito njegova iznimno bogata spomenička, poglavito arheološka baština.

Za svoj predani rad Marin Zaninović je dobio brojne nagrade i priznanja, među ostalim i najviše strukovno priznanje, Nagradu Hrvatskog arheološkog društva „Don Frane Bulić“ za životno djelo 2002. g. te prestižnu Nagradu Hrvatskog državnog sabora za životno djelo za cjelokupni znanstveno-istraživački rad u području humanističkih znanosti. Njegovi Hvarani odužili su mu se Nagradom Grada Hvara za životno djelo koja mu je dodijeljena 2004. god. za njegov polustoljetni znanstveni i pedagoški rad.

Svojim cjeloživotnim djelovanjem Marin Zaninović Alviž bio je jedan od najdosljednijih promicatelja hrvatske arheologije i humanističkih znanosti i kulture u širem smislu. Bit će upamćen kao vrstan pedagog koji je odgojio brojne generacije hrvatskih arheologa, a njegove ljudske vrline, skromnost, druželjubivost i pristupačnosti, uz iznimnu erudiciju i veliko znanje činili su ga omiljenim suradnikom i sugovornikom.

Ispraćaj Marina Zaninovića bit će u srijedu, 7. prosinca 2022. u 12:40 sati u krematoriju na Mirogoju

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO