Obilježavanje 160 godina rođenja Ivana Vučetića

U godini velikih obljetnica Grad Hvar i Hrvatska Matica iseljenika otvaranjem multimedijalnog projekta “Vučetić/Vucetich” autorice Ljerke Galic svečano će obilježiti 160 godina rođenja izumitelja daktiloskopije, Hvaranina Ivana Vučetića. Svečanost obilježavanja održat će se u gradskom parku gdje se nalazi Vučetićeva bista, rad kipara fra Joakima Gregova, i mozaik “Otisak prsta” umjetnice Tonke Alujević, nakon čega će u Lođi biti otvorena izložba nazvana po velikom Hvaraninu koji je prvi u svijetu primijenio metodu identifikacije po otisku prsta. Multimedijalni projekt „Vučetić/Vucetich“ autorice prof. Ljerke Galic, rukovoditeljice Odsjeka iseljeničke baštine pri Hrvatskoj matici iseljenika, nastao je povodom obilježavanja 150. godišnjice

rođenja izumitelja rođenog u Hvaru 1858., umrlog i pokopanog u Argentini 1925. godine. Izložbeni paviljon djelo je arhitekta Davida Lušičića, tlocrtne derivacije papilarne linije otiska prsta. U 16 postamenata izložena je građa iz života i postignuća Ivana Vučetića. Sprava koju je Vučetić nazvao „Daktilonom“ u središnjem je postamentu i zorno predočava tipove otisaka te za svaki prst lijeve i desne ruke točno pokazuje tip otiska. Eksponati za izložbu (predmeti i dokumentacija) posuđeni su iz policijskog muzeja argentinskog  grada La Plate koji je osnovan nakon što je svu svoju ostavštinu Ivan Vučetić poklonio tom gradu te bio prvim direktorom nekoliko mjeseci  prije svoje smrti. Projekt je tada pomoglo Ministarstvo unutarnjih poslova, Hrvatska gospodarska komora i gradovi domaćini izložbe – osim Hvara bili su to Zagreb, Pula, Opatija, Split, Trst i Milano. Prilikom pristupanja Europskoj uniji izložba je predstavljala Hrvatsku u Palači pravde u njemačkom gradu Münchenu 2013. godine.

Na svečanosti obilježavanja sudjelovat će članovi Gradske glazbe Hvar (čiji je član bio i Ivan Vučetić) i tom prigodom odsvirati njegovu antifonu naziva „Zatvoreni vrt – Hortus conclusus“. Djelatnici Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ iz Zagreba pri otvorenju publici će po želji uzimati otiske prstiju koje će moći ponijeti za uspomenu. Izložba će u hvarskoj Lođi biti otvorena do 6. kolovoza.

 

 

 

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO