Utvrđuje su šteta nakon bujičnih poplava u gradu

Sinoć je u nešto manje od 2 i pol sata na užem području grada Hvara palo je 86 mm kiše po kvadratnom metru što je izazvalo bujice u centru grada te uzrokovalo znatnu štetu na brojnim objektima, posebice vlasnicima obrta na Dolcu čiji su štandovi, nošeni velikom količinom vode, završili na Pjaci. Na teren su odmah izašli djelatnici DVD Hvar te gradskih firmi Komunalno Hvar i Odvodnja Hvar kako bi sanirali štetu čiji će se razmjeri utvrditi tek tijekom današnjeg dana.

Tijekom večeri DVD Hvar je u gradu imao 15 intervencija, a osim ispumpavanja vode iz stambenih i poslovnih objekata, intervenirali su i na glavnom gradskom trgu. Nakon uklanjanja štandova i predmeta koje je bujica nanijela na Pjacu, za čišćenje grada utrošeno je 80 tisuća litara vode.

Iako su ovo su rijetke situacije koje se ne mogu ni predvidjeti ni prevenirati, što je bio slučaj i jučer ujutro u Dubrovniku, činjenica je da je obnova bujičnog kanala koji je vezan uz popločavanje Pjace jedan od preduvjeta da štete budu što manje u sličnim situacijama. Glavni projekt obnove bujičnog kanala kojega pripremaju stručne službe trebao bi biti gotov do kraja listopada ove godine. Početak radova može se očekivati u drugoj polovici 2019. godine, nakon završetka velikih projekata koji su vezani uz Pjacu – obnove Arsenala i Lođe te rekonstrukcije hotela Palace. Time će se zasigurno smanjiti odnosno u potpunosti izbjeći štete u slučaju većih količina padalina koje uobičajeno možemo očekivati u ovo doba godine. Ova sinoćnja svakako je bila ekstreman primjer koji se, nadamo se, neće ponoviti.

 

 Protected with SiteGuarding.com Antivirus