Preminuo je Jakša Miličić, bivši gradonačelnik Splita i dobročinitelj Brusja i Veloga Grablja

11.10.2021.,Split- U splitskom HNK odrzana Svecana sjednica Fakultetskog vijeca Fakulteta gradjevinarstva, arhitekture i geodezije Split u povodu 50-og rodjendana. Tom prigodom dodjeljena su i skupna i pojedinacna priznanja.
  Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Prof. dr. sc. Jakša Miličić, dipl. ing građ., bivši gradonačelnik Splita, sveučilišni profesor i inicijator velikog građevinskog razvoja Splita, umro je jučer u 98. godini života. Iako je svoj životni i radni vijek proveo u Splitu, snažne veze s Brusjem po očevoj obitelji neraskidivo su ga vezivale uz naš otok, kojem je pridonio važnim infrastrukturnim i komunalnim projektima, za što je nagrađen Javnim priznanjem Grada Hvara.

Jakša Miličić (1926. – 2024.) u vrijeme mandata gradonačelnika Splita od 1967. do 1974. godine pokrenuo je i rukovodio velikim građevinskim projektima, kao što su izgradnja Splita 3, početak gradnje sportskih objekata za Mediteranske igre 1979. godine te osnivanje Građevinskog fakulteta u Splitu. Nekoliko je mandata bio dekan Fakulteta građevinskih znanosti u Splitu, a potom predsjednik Poslovnog odbora Fakulteta građevinskih znanosti. Umirovljen je kao redoviti sveučilišni profesor 1996. godine.

Hrvatski savez građevinskih inženjera dodijelio mu je 2008. godine nagradu za životno djelo.

Nije mirovao ni nakon umirovljenja, do zadnjega je spremno dijelio svoje bogato znanje i ideje, a otok Hvar zadužio je svojim angažmanom i inicijativom na projektima Eko etno sela Brusje i Velo Grablje te dovođenja pitke vode i fekalne odvodnje za Brusje.

Za svoj izniman doprinos u unaprjeđenju i razvoju infrastrukture te prostorno-planskih, razvojnih i ekoloških projekata na području Hvara, odnosno naselja Brusje i Velo Grablje nagrađen je Zlatnom plaketom Grada Hvara 2022. godine.

Posljednji ispraćaj Jakše Miličića održat će se u utorak, 23. travnja, u 13.15 sati na groblju Lovrinac u Splitu.

 

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO