Sastanak o nastavku realizacije projekta Zdravstvenog centra Hvar

Radni sastanak na temu poboljšanja primarne zdravstvene zaštite i razvoja zdravstvenog turizma u Hvaru održan je danas, 25. lipnja, u hvarskom kazalištu.

Sastanku su uz domaćina gradonačelnika Rikarda Novaka prisustvovali ministar zdravstva Vili Beroš, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, predstavnik Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dr. Dino Carić, projektant Idejnog rješenja projekta Zdravstvenog centra Hvar arhitekt Baton Arifi, predsjednik uprave tvrtke Steward Healthcare International Ltd. Armin Ernst, direktor tvrtke Canberra International GmbH Asad Ali te vijećnici Gradskog vijeća Grada Hvara.

Na sastanku je prisutnima projektant Baton Arifi prezentirao Idejni projekt izgradnje građevine kompleksa “Zdravstveni centar Hvar” koji je u svibnju ove godine dobio pozitivno mišljenje Ministarstva zdravstva te su definirani zajednički interesi u poboljšanju primarne zdravstvene zaštite i razvoja zdravstvenog turizma u Hvaru.

Izgradnja je planirana na dijelu zemljišta koje je u vlasništvu Republike Hrvatske, ukupne površine 2,3 hektara na kojem bi trebali biti smješteni Dom zdravlja i hitna pomoć te lječilišni hotel s poliklinikom i centrom za rehabilitaciju. Ovim bi se osigurala primarna zdravstvena zaštita stanovnika Grada Hvara te specijalističko konzilijarna zdravstvena zaštita stanovnika cijelog otoka. Navedeni sadržaji su i dodana vrijednost razvoju zdravstvenog turizma te osiguranje sveobuhvatne zdravstvene zaštite za sve stanovnike, ali i turiste otoka Hvara.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je važnost razgovora i planiranja unapređenja zdravstvenog turizma te naglasio da Vlada RH zajedno sa Splitsko-dalmatinskom županijom prepoznaje potrebe poboljšanja kvalitete zdravstvenih usluga. Ponovno je iskazao potporu projektu izgradnje Zdravstvenog centra u Hvaru, zahvalivši ministrici Brnjac na prihvaćanju suradnje te svima uključenima zaželio uspješan zajednički rad.

Ministrica turizma i sporta prezentirala je planove za razvoj održivog turizma s naglaskom upravo na zdravstveni turizam, čije će prednosti osobito biti istaknute u postcovid razdoblju. Naglasila je važnost planiranja održivog razvoja destinacije te izrazila zadovoljstvo što je priprema projekta ostvarena u sinergiji Ministarstva zdravstva, Ministarstva turizma i Grada, naglasivši kako je Hvar idealna destinacija za realizaciju ovakvog projekta.

Hvar kao idealno mjesto za ulaganja u razvoj zdravstvenog turizma istaknuo je i župan Blaženko Boban, dodavši da uz zdravstveni turizam svakako treba ulagati u potencijal za razvoj sportskog turizma, za što Hvar ima i povijesne i klimatološke predispozicije. Osvrnuvši se na teškoće koje županija i Dom zdravlja imaju u održavanju potrebnog nivoa zdravstvene zaštite zbog nedostatka stručnog kadra, osobito na otocima, župan je izrazio zadovoljstvo razvojem projekta i najavio potporu Županije u daljnjoj realizaciji.

Dr. Dino Carić dao je kratak presjek dosadašnjih aktivnosti vladinog Povjerenstva za realizaciju projekta Zdravstveni centar Hvar, a dr. Armin Ernst kratko je predstavio način rada i ciljeve tvrtke Steward Healthcare International na području Europe, kao budućih partnera u projektu Zdravstvenog centra Hvar.

Gradonačelnik Grada Hvara Rikardo Novak izrazio je zadovoljstvo što se ovim Hvar vraća temeljima zdravstvenog turizma postavljenima osnivanjem Higijeničkog društva u Hvaru 1868., što je ujedno bio i početak organiziranog turizma u Europi. Svjestan važnosti kvalitetne zdravstvene skrbi, Grad Hvar je od 2017. do 2019. godine imao po broju stanovnika najveći postotak ulaganja u zdravstvo u Hrvatskoj te je s ciljem dugoročnog razvoja i započeo s projektom izgradnje Zdravstvenog centra 2018. godine. Gradonačelnik je zahvalio Vladi RH, Splitsko-dalmatinskoj županiji i županijskom Domu zdravlja na potpori i suradnji te predstavnicima tvrtki Steward Healthcare International i Canberra International koji su prepoznali Grad Hvar kao kvalitetnog partnera u svojim razvojnim projektima.

Sastanak je završen potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između Grada Hvara, Steward Healthcare International Ltd i sestrinske tvrtke Canberra International GmbH kojim se definira namjera pronalaženja zajedničkih interesa i istraživanja potencijalnih područja za suradnju u svezi s napretkom u pružanju zdravstvenih usluga i povezanih pitanja na otoku Hvaru.

Foto: Marin Kukić

 

 Protected with SiteGuarding.com Antivirus