Kroz projekt One Sun Connecting North and South Grad Hvar gradi fotonaponsku elektranu na zgradi dječjeg vrtića

Projekt One Sun Connecting North and South, usmjeren na povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca u objektima javnog sektora u Republici Hrvatskoj, predstavljen je danas u prostorijama Enter – inkubatora kreativnih industrija u Koprivnici.

Partnerstvo uz Grad Hvar uključuje i 16 hrvatskih gradova i općina, fakultet te Sveučilište u Stavangeru, Prirodoslovno-tehnološki fakultet, Odsjek za energetiku i naftu iz Norveške.

Predstavljanju je prisustvovao predstavnik veleposlanstva kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Homma Latif, predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Mislav Kovač te ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever Ivan Šimić.

O projektu

Projekt One Sun Connecting North and South usmjeren je na povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca i jačanje suradnje između hrvatskih i norveških subjekata javnog i privatnog sektora i akademske zajednice.

Vrijednost projekta je 1.004.000 €, od toga 854.000 € bespovratno. Investicijski troškovi su 776.000 €, a taj se iznos odnosi na izgradnju solarnih elektrana.

U okviru projekta, grad Hvar će izgraditi fotonaponsku elektranu na zgradi dječjeg vrtića ukupne snage 28,8 kW. Ukupna vrijednost dijela projekta koji se odnosi na Grad Hvar iznosi gotovo 32.000,00 € od čega je više od 26.000,00 € bespovratno.

Projekt će rezultirati procijenjenom godišnjom proizvodnjom od 981,87 MWh i smanjenjem godišnjih emisija CO2 od 155,72 tona. Provođenjem pilot projekata instalacije integriranih solarnih elektrana na 29 javnih zgrada u 16 gradova i općina u Hrvatskoj izravno će se povećati proizvodnja električne energije iz energije sunca i rezultirati smanjenjem emisija CO2. Objekti na kojima će biti provedeni pilot projekti uključuju zgrade škola, vrtića, fakulteta, sportske dvorane te ostale zgrade javne namjene.

 

KONTAKT ZA MEDIJE:

Jerina Ćurin, Grad Hvar

Email: jerina.curin@hvar.hr

Jurica Perko, voditelj razvoja poslovanja, Regionalna energetska agencija Sjever

Email: jurica.perko@rea-sjever.hr

 Protected with SiteGuarding.com Antivirus