Danas svečana online dodjela nagrada za baštinu Europa Nostra

Svečanost dodjele Europa Nostra nagrade za 2020 godinu održat će se danas, u  17 sati, po prvi puta online, s prijenosom uživo. Dobitnici najprestižnijeg europskog priznanja u području baštine objavljeni su u svibnju ove godine, radi se o 21 projektu iz 15 zemalja, a prvu nagradu u kategoriji konzervacija dobio je hvarski Arsenal, renesansno brodogradilište i spremište za brodove, na čijem je prvom katu 1612. utemeljeno najstarije komunalno kazalište u Europi.

Ovom prigodom bit će proglašeni i najbolji od najboljih u kategoriji Grand Prix, Public Choice Awards (prema glasovima publike iz cijele Europe) te posebne nagrade ILUCIDARE. Nakon svečanosti, nastavlja se neformalno druženje sudionika i publike, tijekom kojeg će se razgovarati o aktualnim temama u domeni očuvanja i promocije kulturne baštine. Predstavnici projekta obnove Arsenala sudjelovat će u raspravi  na temu Poticanje održivosti.

Za praćenje svečanosti moguće je registrirati se putem linka: https://channel.royalcast.com/europanostra/#!/europanostra/20201110_1

Dobitnike nagrada u četiri kategorije izabrali su neovisni žiriji sastavljeni od stručnjaka za baštinu iz cijele Europe, nakon detaljne procjene kandidatura koje su podnijele organizacije i pojedinci iz 30 europskih država.

Nagrade Europske baštine / Europa Nostra Awards pokrenula je Europska komisija 2002. godine, a od tada ih vodi Europa Nostra – europski glas civilnog društva za očuvanje kulturne baštine. Nagradni program ima potporu programa Kreativna Europa Europske Unije.

“Izuzetno zahtjevan projekt revitalizacije Arsenala uključivao je tehničku dokumentaciju, istraživačke radove i konzervatorski elaborat (1989.-2005.); rekonstrukciju nosive konstrukcije (2005.-2009.); arheološka iskapanja (1994-1996. i 2014-2015.); fazu rekonstrukcije i obnove (2014.-2018.); i završne radove u unutrašnjosti zgrade, uključujući opremanje kazališta, galerije i kapetanske sobe (2018.-2019.).“

Ovo veliko europsko priznanje na području baštine potvrda je vrijednosti izuzetno zahtjevnog, 30-godišnjeg projekta revitalizacije zgrade Arsenala s najstarijim komunalnim kazalištem Europe.

Više o obnovi pogledajte na videu: https://www.youtube.com/watch?v=nWsVKme4eUc

Excellence Fair 2020 – Hvar’s ArsenalProtected with SiteGuarding.com Antivirus