Arsenal čeka hvarske ugostitelje za sv. Prošpera

Pripreme za fjeru sv. Prošpera ulaze u svoju završnicu, a posložen je i plan za tradicionalno gastronomsko događanje u kojem se na sam blagdan oko bogate trpeze okupljaju ljubitelji dobre spize. Tema ovogodišnjeg gastro-događanja je „Autohtona kuhinja otoka Hvara“, održat će se ponovno u Arsenalu, a prvi put hvarski restorateri mogu birati žele li samo sudjelovati ili će ipak ući u natjecateljsku kategoriju.
Natjecateljski raspoložene ocjenjivat će poznati, gotovo domaći, stručni žiri – masterchef Zdravko Kalabrić te Zlatko Marinović i Alen Mančev iz splitskog restorana Noštromo. Novosti u radu stručnog žirija odnose se na bodovanje – za zlato će biti potrebno dobiti od 90 do 100 bodova, osvajači srebrne medalje osvojit će 80 do 90 bodova, a brončani će biti „teški“ od 70 do 80 bodova stručnog žirija. Što se žirija publike tiče, ove godine bit će poznat na samom ocjenjivanju jela, a tri člana bit će poznavatelji dobre spize s područja otoka.
Novost je i da će sva jela koja budu ponuđena na kušanje žiriju i i građanima biti uvršteni u kuharicu „Autohtona kuhinja otoka Hvara“ koja bi trebala sadržavati i autohtona jela Staroga Grada i Jelse što će biti prezentirana na manifestacijama „Na bon pro“ i „Bonkulović“ u lipnju. Kuharica, za koju organizatori još ne navode tko će joj biti autor i/ili urednik, trebala bi biti tiskana na hrvatskom i engleskom jeziku.
Manifestaciju organizira Udruženje obrtnika otoka Hvara – Sekcija ugostitelja grada Hvara, suroganizator je Sunčani Hvar, pokrovitelji Grad Hvar i Turistička zajednica grada Hvara, a sponzori su vinari otoka Hvara.
Ulaznice za gastro-događanje prodavat će se tijekom jutra na fjeri  i tijekom dana na ulazu u Arsenal po cijeni od 100 kuna, a sredstva prikupljena od ulaznica, prema tvrdnjama organizatora, bit će namijenjena za humanitarne svrhe.
Za OH: Katija Vučetić
Foto: FotoFOR (arhiva)
www.otok-hvar.com

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO