Na Hvaru obilježen Svjetski dan Crvenog križa

Gradsko društvo Crvenog križa Hvar je na Hvaru, pod geslom „Crveni križ i ja“, obilježilo Svjetski dan Crvenog križa i polumjeseca. Tako je hvarska mladež na najljepšoj kamenoj Pjaci Dalmacije postavila štand na kojem su prezentirane aktivnosti lokalnog Crvenog križa i uradci koji su se prodavali. Između ostalog prodavale su se puzzle na temu darivanja krvi koje su prije toga podijeljene svim odjeljenjima otočkih dječjih vrtića. U Starome Gradu je predstavljen projekt „Treća dob kroz baštinu“ koji je ponudila aktivistica Crvenog križa Željana Škarpa, donedavna voditeljica Dnevnog boravka u tom gradu. Pridružio ime se Dječji vrtić Sardelice čija su djeca odjevena i „podcrtana“ crvenokrižaški u vlastitom aranžmanu slagala darovane puzzle i prodavala paprenjake koje su priredile gospođe iz Dnevnog boravka. Budući je bilo loše kišno vrijeme i ljudi su radije bili u svojim kućama,paprenjaci su se nastavili prodavati u vrtiću.
Sugrađane se u ovoj prigodi također upoznalo sa zdravstvenim programom koji se kontinuirano provodi u Crvenom križu, ali i sa sudjelovanjem u raznim akcijama, osobito kad je riječ o prikupljanju pomoći za osobe oboljele od malignih bolesti sa otoka Hvara. Prezentirana je vježba pružanja prve pomoći, kao i mjerenja tlaka i šećera u krvi.
Srednja škola Hvar je dala svoj doprinos humanitarnom prodajnom izložbom čiji je prihod namijenjen poplavljenim područjima u RH.
Ipak, najposjećeniji je bio je štand Crvenog križa radi humane nakane, prikupljanja pomoći za bolesne sugrađanke :Nadu i Ilonku (boluju od karcinoma).
Budući je tema obilježavanja ovog svjetskog Dana i Tjedna (od 8. do 15.05.) bila „Crveni križ i ja“ ispričane su mnoge priče raznih sudionika aktivnosti Crvenog križa otoka Hvara,koji su svoje dirljive iskaze o raznim iskustvima u svom radu kao aktivista ove humane organizacije podijelili s velikom vojskom aktivista čitavog svijeta.
Na taj je Dan održana i svečana sjednica Glavnog odbora HCK, kojoj je nazočila i ravnateljica GD CK Hvar, Maja Budrović. Na taj dan u Hvaru je boravio predsjednik Republike Ivo Josipović, osvjedočeni humanist.
Osmi svibnja je već druge godine i Dan obilježavanja borbe protiv raka jajnika što je dio zdravstvenog programa ovog Društva.
Čestitamo svima Dan i Tjedan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca!!!
 
Maja Budrović, ravnateljica Crvenog križa otoka Hvara
Izvor: blog portala Otok Hvar
Foto: Foto For

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO