Restauracija Loggie kao pozitivan primjer međunarodne suradnje

Restauracija hvarske Loggie napravljena u listopadu zajedničkim radom hrvatskih i talijanskih restauratora, a na inicijativu Zajednice Talijana Hvar, kao primjer dobre međunarodne suradnje i odlično obavljenog posla prikazana je na Sajmu restauracije održanom u talijanskoj Ferrari krajem ožujka, javlja portal Otok Hvar.
Na sajmu je, uz predsjednicu Zajednice Talijana Hvar, sudjelovala Anita Gamulin iz Ministarstva kulture – Konzervatorskog odjela Split te stručnjaci koji su radili na Loggi: restauratori Arhitektonskog studija LAIR iz Padove i splitske tvrtke NEIR. Na sajmu je detaljno objašnjeno čišćenje kamena kojemu su najveći problem  predstavljali lišajevi,  te su predstavljene metode i tehnike od kemijskih proizvoda do lasera, koji su korišteni u uljepšavanju fasade.
Hvarska gradska vijećnica, izvanredan primjer dalmatinske kasnorenesansne arhitekture građena je za vrijeme mletačke vladavine kroz 14. i 15. stoljeće kao dio Kneževe palače, a svoj današnji oblik i izgled dobila je početkom 17. stoljeća. Osim rada na Loggi, najavljen je nastavak suradnje i to na obnovi i restauraciji pročelja sata-kule, uz Loggiu jedinog sačuvanog dijela nekadašnjeg Kneževog dvora.

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO