Grad Hvar partner Splitu u kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine

Projekt „Europska prijestolnica kulture“ pokrenut je 1985. godine s ciljem promicanja kulturnog bogatstva i raznolikosti europskih gradova. Od 1985. godine titlulu Europske prijestolnice kulture nosilo je 46 gradova. Split je svoju kandidaturu istaknuo za 2020. godinu, zajedno s gradovima partnerima : Zadar,Trogir, Šibenik, Hvar, Korčula,Stari Grad, Pag, Sinj ,Solin, Supetar,Ston,  Mostar i Kotor. Prijedlog je da svaki grad organizira određeni broj programa koji bi se izvodili tijekom cijele godine u gradovima partnerima  ,kako bi se naglasila povijesna povezanost koja je postojala u ovom dijelu Mediterana. Programi bi morali biti suvremeni i moderni, ali zasnovani na tradiciji i kulturnoj baštini. Hrvatska bi od Europske komisije do kraja godine trebala dobiti službenu potvrdu da će se jedan od dva grada Europske prijestolnice kulture 2020. odabrati iz Hrvatske.

Već je sada izvjesno da će svoju kandidaturu istaknuti  hrvatski gradovi: Osijek, Pula, Rijeka, Split i Dubrovnik, a očekuju se i drugi. Kandidatura grada Splita posebna je po tome što osim grada nositelja okuplja niz gradova koji su povijesno i kulturološki povezani, a posebno se izdvaja po prekograničnoj suradnji (partneri su i gradovi Mostar i Kotor). Svi gradovi su suglasni da će nositelj kandidature biti grad Split, koji će ako dobije, titulu ravnopravno podijeliti s ostalim gradovima partnerima. Koji grad će biti izabran, ovisi o Europskoj komisiji, tj. komisiji koja će se sastojati od 10 stručnjaka iz Europske unije, dok će Ministarstvo kulture RH imati ulogu koordinacije i asistencije gradovima kandidatima.

Na sastanku koordinatora Grada Splita i gradova partnera održanog u Zadru 15. veljače 2013. godine sudjelovali su predstavnici Grada Zadra, Splita, Supetra, Hvara, Staroga Grada, Paga, Sinja te predstavnici Ministarstva kulture. Na sastanku se raspravljalo o načinu pokretanja same ideje i angažiranju građana i udruga koji bi svojim prijedlozima obogatili kulturni program. Gradovi partneri su pozvani da pripreme inovativne i suvremene kulturne projekte kojima bi se predstavili Europskoj zajednici naroda. U pripremi je i izdavanje zajedničke brošure u kojoj će biti predstavljen i ukratko opisan svaki grad partner koji sudjeluje u projektu. Potrebno je što prije raspisati javni poziv kojim bi se pozvali svi zaintersirani da sudjeluju u projektu. S otoka Hvara sudjelovali su Ita Pavičić, viši stručni referent Grada Hvara i Aldo Čavić, ravnatelj Muzeja Staroga Grada. Oni su predstavili svoje gradove i istakli načine i mogućnosti svog sudjelovanja u projetu. Sljedeći korak će biti javna prezentacija projekta „Split – Europska prijestolnica kulture 2020. godine“ u Gradu Hvaru te poziv svim zainteresiranim subjektima da se uključe u ovaj projekt, te svojim inovativnim i suvremenim prijedlozima kreiraju program Grada Hvara kojeg ćebiti dio zajedničkog projekta „Split – Europska prijestolnica kulture 2020. godine“.

O svim daljnim aktivnostima javnost će biti upoznata putem lokalnih medija i na gradskoj web stranici (www.hvar.hr). Sve svoje prijedloge i ideje već sada možete poslati na email adresu hvarkulture2020@gmail.com .

 Ita Pavičić, d.i.a.

Gradska služba za komunalne djelatnosti, prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO