U Hvaru počinje 26. Prix Marulić, međunarodni festival igrane i dokumentarne radiodrame

prix-marulic-plakat

Od petka, 26. svibnja do srijede, 31. svibnja u Hvaru se, u organizaciji Hrvatske radiotelevizije, Dramskog programa Hrvatskog radija, održava 26. Međunarodni festival igrane i dokumentarne radiodrame, Prix Marulić. Radi se o jedinstvenom ambijentalnom događanju koje u Hvar dovodi ugledne autore i radijske znalce, a koji se pod geslom „Starim tekstovima u pohode“ održava od 1997. godine. PRIX MARULIĆ je jedinstveni festival na svijetu – radi se o radijskom festivalu posvećenom preispitivanju baštine koji na prošlost gleda iz suvremenoga kuta, a međunarodni autori predstavljaju svoja djela utemeljena na kulturnoj baštini i/ili suvremenoj interpretaciji starih tekstova

Ove godine pod umjetničkim vodstvom Adriane Kramarić bit će predstavljeno 60-ak igranih i dokumentarnih ostvarenja iz 22 države, a Hrvatski radio predstavljaju tri djela: „Egipatski blues zadarskih mačaka“ autora Petra Vujačića i urednika Nikice Klobučara u kategoriji dokumentarne radiodrame; u kategoriji drame „Orlando, monolog, mrlja“ autora Gorana Ferčeca, redatelja Darija Harjačeka i urednice Katje Šimunić, a u kategoriji kratkih formi „Ples mrtvaca – Beramski sveti strip“ autorica Jasne Mesarić i Marije Pečnik Kvesić te urednice Adriane Kramarić.

Umjetnička ravnateljica Festivala PRIX MARULIĆ Adriana Kramarić istaknula je da će ovo biti prvi festival na kojemu će se program u potpunosti pratiti u elektronskom obliku, odnosno na tabletima te dodala da je došlo vrijeme da i „stari tekstovi zakorače u digitalno doba“.

Jedinstvenost festivala ogleda se i u činjenici da se sva slušanja odvijaju na otvorenim povijesnim lokacijama grada Hvara, dok u festivalskim raspravama sudjeluju svi sudionici festivala otvorenim razgovorima i razmjenama iskustava. Rasprave se održavaju svake večeri u najstarijem javnom kazalištu Europe, utemeljenom 1612., uz live stream od 19 sati koji se može pratiti Facebook stranici Prix Marulić – International Radio Festival.

Festival završava dodjelom nagrada za tri najkvalitetnije produkcije u tri kategorije – dramskoj i dokumentarnoj te kategoriji kratke forme, koje će ocijeniti i izabrati Međunarodni ocjenjivački sud sastavljen od jedanaest članova.

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO