Rekonstrukcija i modernizacija javne rasvjete u gradu Hvaru

Grad Hvar je u 2022. godini realizirao projekt rekonstrukcije i modernizacija javne rasvjete kako bi postigao viši stupanj energetske učinkovitosti sustava javne rasvjete na način da su postojeće neučinkovite svjetiljke zamijenjene visoko efikasnim LED svjetiljkama, s kvalitetnom optikom i znatno višim stupnjem energetske efikasnosti.

Zamjena svjetiljki provedena je pored područja grada Hvara i u ostalim mjestima općine (Milna, Bojanić Bad, Brusje, Jagodna, Sv. Nedjelja, Velo Grablje, Vira, Zaraće)

Projektom je uveden sustav pametne rasvjete, kao prvi korak prema platformi pametnog grada.

Sustav je otvoren za prihvat raznih IoT uređaja u budućnosti.

Dodatna ušteda u potrošnji javne rasvjete ostvarena upotrebom svjetiljki koje omogućuju postavljanje više razine osvijetljenosti tijekom noći.

Projektom je predviđeno da se energetski potencijal infrastrukture javne rasvjete pomoću pametnog upravljanja javnom rasvjetom i potrošnje energije iste, iskoristi u svrhu kreiranja platforme koja će omogućiti postavljanje punionica električnih vozila na mreži javne rasvjete Grada Hvara.

Na taj način će Grad Hvar moći iskoristiti već postojeću infrastrukturu i zakupljene kapacitete električne snage i na znatno povoljniji način osigurati svojim građanima i posjetiteljima infrastrukturu za punjenje električnih vozila u budućnosti.

Vrijednost projekt je 2.705.550,00 kn, a radove je izvodila tvrtka Polux d.o.o. iz Splita.

Projekt je sufinanciran sredstvima HBOR-a kroz ESIF financijski instrument.

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO