Požari na odlagalištu: važno upozorenje građanima!

Iz Komunalnog Hvar d.o.o. apeliraju na građane, osobito vlasnike ugostiteljskih objekata, da iz sigurnosnih razloga u miješani komunalni otpad NE BACAJU ostatke pepela, briketa i ugljena iz kuhinja i roštilja bez da su ih temeljito ugasili vodom.

Naime, u posljednja dva mjeseca u nekoliko je navrata došlo do zapaljenja otpada na odlagalištu Stanišće-Martinovik, kojeg su pripadnici DVD-a Hvar brzim intervencijama na vrijeme ugasili.

Ova vrsta otpada, iako naizgled ugašena, dugo drži toplinu, a zbog plinova koji nastaju uslijed kemijskih procesa na odlagalištu dolazi do ponovnog izbijanja vatre. Ovakvi požari se jako teško gase jer tinjaju u dubljim slojevima pri čemu plinovi koji se prirodno oslobađaju na odlagalištu izgaraju i time nastaju otrovni spojevi opasni za zdravlje ljudi.

U slučaju da požar izmakne kontroli bit će teško izbjeći ekološku katastrofu, upozoravaju iz Komunalnog Hvar i podsjećaju na veliki požar hvarskog odlagališta 2006. godine koji je gorio mjesec dana, a tinjao još dva te bio konačno ugašen intenzivnim naporima vatrogasaca i djelatnika komunalnog poduzeća.

S obzirom na kontinuirani porast količine otpada na odlagalištu na kojem se godišnje odloži više od 5 tisuća tona otpada s područja gradova Hvara i Staroga Grada, opasnost od izbijanja novog velikog požara s ozbiljnim posljedicama na zdravlje i život ljudi je vrlo velika, stoga se pozivaju građani na savjesno i odgovorno ponašanje kako bi se ista izbjegla.

Na kraju se apelira na savjest građana koji ne poštuju predviđen način predavanja otpada nego isti sve učestalije nepropisno ostavljaju ispred odlagališta ili ga bacaju preko zida odlagališta. Navedeno ponašanje je u suprotnosti sa zakonom i ukoliko se nastavi bit ćemo prisiljeni poduzeti zakonom predviđene mjere sankcioniranja, poručuju iz Komunalnog Hvar.

 

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO