Počinje 12. Festival levande u Velom Grablju

U čast biljci koja je prehranila otok sredinom dvadesetog stoljeća, 12. Festival levande održavat će se ovoga vikenda u Velom Grablju. U organizaciji udruge Pjover, uz podršku Grada Hvara i Turističke zajednice grada Hvara, dvodnevni program započinje danas tradicionalnom žetvom lavande i radionicom suhozida u velograbaljskom polju, a nastavlja se nizom radionica, predavanja, izložbi i ostalih kulturnih, zabavnih i edukativnih događanja u selu koje je nekad bilo najveći proizvođač dragocjenog eteričnog ulja u Dalmaciji.

U prostorijama Ruzmarinske zadruge osnovane 1892. godine, prve zadruge na otoku te prve takve u Hrvatskoj, uz stalni postav izložbi posvećenih povijesti uzgoja lavande na otoku, ove godine gostuje izložba „Miris pobjede“ Creskog muzeja, autorica Irene Dlaka i Inge Solis, a posjetitelji će tijekom trajanja festivala moći pogledati i virtualnu izložbu „50 nijansi zelene“ nastalu za vrijeme pandemije koronavirusa.

U poslijepodnevnim satima bit će održano predavanje o projektu „Etno-eko selo“ predsjednika udruge Pjover Ivana Zaninovića, a potom predstavljanje platforme za promociju otočnih proizvoda “O-KUPI OTOK” LAG-a / FLAG-a Škoji i LAG-a Brač/LAGUR Brač.

Predstavljanjem nove knjige „Hvarski triptih“- parvi dil Damira Carića u izdanju udruge Tartajun obilježit će se 10. obljetnica bratimljenja ovih dviju hvarskih udruga, a nakon nastupa Folklornog društva „Starogrojčica“ premijerno će biti prikazana reportaža „Punte Hvara“ sa istraživačkog puta Pelegrin – Sućuraj Planinarskog društva Hvar, Spoon production i Kina Mediteran.

Tradicionalni sajam proizvoda od lavande i otočkih proizvoda bit će otvoren čitav dan u subotu s više od 30 izlagača s čitavog otoka, a tijekom trajanja festivala posjetitelji će moći uživati u raznovrsnoj ponudi domaćih jela. U subotnje jutro uz likovnu radionicu za djecu pod vodstvom prof. Katice Borak i akademske kiparice Tine Jukić Banjan, bit će održana i radionica izrade prirodnih parfema voditeljice Maje Mačković, a poslijepodne svi zainteresirani mogu prisustvovati kuhanju lavande u novoj parnoj peći u destileriji „Petrola“ te se upoznati s procesom destiliranja lavandinog ulja.

„O toplom i sušnom razdoblju 2019./20.“, „Murva – voće koje pada u zaborav“ i „Mitski postanak kralja sušnih područja“ teme su ovogodišnjih predavanja agrometeorologa Marka Vučetića iz DHMZ-a i višeg stručnog savjetnika Stanislava Štambuka iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede.

U subotu navečer bit će održano i predstavljanje knjige „Otok priča“ udruge Platforma Hvar uz scensku igru udruge Mali grad Faros, a nakon nastupa klape Galešnik na novoj festivalskoj lokaciji „Zoga falo Street Fest“ festival će zatvoriti koncert Disco Magic Banda s predgrupom Dobri dupini & Bajdo Band.

OVDJE

 

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO