Plesne projekcije na terasi hvarskog kazališta

ADRIATIC DANCE HOUSE u suradnji s Gradom Hvarom ovoga vikenda nastavlja s „Nevidljivim festivalom plesa“ – projekcijama plesnih predstava „Etida za violu i midi kontroler“ Nastasje Štefanić (27. i 28.7.) i „Staging a Play: Glass Menagerie“ Matije Ferlina (29. i 30.7). Projekcije će biti prikazivane na terasi hvarskog povijesnog kazališta od 21 i 30 sati.

Invisible Dance Festival izbor je recentnih hrvatskih suvremenih plesnih predstava, performansa i koreografskih filmova koje će od svibnja do rujna 2017. godine biti prikazivane kao večernje dance-on-the-screen projekcije na otvorenim prostorima Hvara te u gradskoj Lođi. Ova diskretna intervencija u otočni krajolik biti će tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci otvorena za otočane i turiste.

INVISIBLE DANCE FESTIVAL organizira se u suradnji i uz podršku UPUH-a / Udruge plesnih umjetnika Hrvatske  i Grada Hvara.

 

***

Nastasja Štefanić ‘Etida za violu i midi kontroler’

Plesno-glazbeno djelo ‘Etida za violu i midi kontroler’ predstavlja autoričin završni projekt nastao na trećoj i ujedno završnoj godini preddiplomskog studija suvremenog plesa na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Glavna motivacija i inspiracija proizašla je iz  interesa prema spajanju suvremene plesne i glazbene prakse. Cilj je bio pokušati objediniti znanja i vještine koje Nastasja Štefanić ima kao glazbenica violistica i kao plesačica suvremenog plesa. Zanimalo ju je na koji način tehnika sviranja instrumenta može utjecati na stvaranje specifičnog plesnog vokabulara te na koji način utjeloviti zvuk viole, kako ga prenijeti u pokret. Geste sviranja kao temelj plesa, odnos pokret-zvuk i plesačica glazbenik te istovremena produkcija zvuka i proizvodnja plesa glavne su teme kojima se ovaj rad bavi. Cjelokupni plesni i glazbeni vokabular bazira se na razradi sedam elemenata( vibrato, glissando, pizzicato, funkcija laktova, staccato, detaché,crescendo ) proizašlih iz karakterističnih poteza gudala i tehnika lijeve ruke koji su sastavni dio umijeća sviranja viole. Navedeni elementi čije ishodište predstavljaju određene geste sviranja, imaju i svoje zvukovne manifestacije. Pretvorbom tih gesti u plesni pokret te otjelovljenjem njihovih zvukovnih kvaliteta kreiran je bogat i razigran plesno-glazbeni materijal te specifičan izvedbeni/koreografski jezik.

Koncept i koreografija: Nastasja Štefanić

Izvedba: Nastasja Štefanić i Miro Manojlović

Glazba: Miro Manojlović i Nastasja Štefanić

Mentorica: Irma Omerzo

Kostimi: Ani Adulmar

Mentorica: Ivana Bakal

Dizajn svjetla: Marino Frankol

Fotografija: Lili Zaneta

Rad je nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu

 

***

Matija Ferlin ‘Staging a Play : Glass Menagerie’

 

Matija Ferlin u svojoj novoj predstavi Staging a Play: Staklena menažerija ponovno otvara međupodručje između apstraktnog plesućeg tijela i konvencija kazališnog jezika. Ferlin i njegova skupina od četiri plesača tako upravljaju gotovo nemogućim zadatkom, u kojem se kazalište ponovno izumljuje kroz potencijal tijela naspram teksta. Kazališni prostor pružit će osnovu za razvijanje napetosti u propitivanju kazališnih konvencija i otkrivanja novih imaginacija. Predstava se temelji na motivima drame Staklena menažerija autora Tennesseeja Williamsa u posebnom dogovoru s University of the South, Sewanee, Tennessee, SAD, istražujući narativne mogućnosti apstraktnog pokreta u korelaciji s kanonskim dramskim tekstom ‘Staklena menažerija’ američkog autora T. Williamsa kao nositeljem narativne i strukturalne ideje. Namjera je ove predstave pomaknuti granice ustaljene kreacije i percepcije kazališnog događaja, inzistirajući na pokretu kao primarnom alatu koji tekst neće podržati na način na koji smo navikli u klasičnom kazališnom izričaju. U novoj predstavi Ferlin nastavlja istraživati međuzonu apstraktnog plesnog pokreta i konvencija kazališnog. U suradnji s četvero izvođača Ferlin prolazi kroz naizgled nemoguće zadatke u kojima nanovo stvara nove odnose tijela naspram teksta.

 

Koncept i režija: Matija Ferlin

Izvedba i koreografija: Loup Abramovici,Luka Švajda, Anja Bornšek, Maja Delak, Matija Ferlin, Žigan Krajnčan

Dramaturgija: Goran Ferčec

Scenografija: Mauricio Ferlin

Glazba: Luka Prinčič

Kostimografija: Matija Ferlin

Šminka i oblikovanje frizure: TInka Pobalinka

Svjetlo i tehničko vodstvo : Saša Fistrić

Dizajn: Tina Ivezić

Fotografija: Nada Žgank

Prijevodi: Katja Kosi

Slovenska lektura: Melita Silič

Engleska lektura: Ame Henderson

Produkcija: Emanat

Koprodukcija: Matija Ferlin

Izvršna producentica: Sabina Potočki

slika (1)

slika (2)

slika (3)

 

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO