OUR RESPONSIBILITY – kampanja za promicanje svijesti o zaštiti okoliša FLAG-a Škoji

Otoke u obuhvatu FLAG-a Škoji (Hvar, Vis i Šolta) odlikuje visokovrijedna biološka raznolikost i bogata prirodna baština. Vodeći se svojom strategijom, FLAG Škoji pokrenuo je kampanju za dizanje svijesti o zaštiti okoliša, pogotovo našeg mora i morskog pojasa, naziva OUR RESPONSIBILITY.

Dizajnirani su znakovi i naljepnice s vizualom zabrane bacanja otpada u more koji će u suradnji sa suradnicima, gradovima i općinama biti postavljeni na mjestima okupljanja velikog broja ljudi, primjerice na plaži ili šetnici uz more.

Procjenjuje se da 80% morskog otpada potječe s kopna, od čega je plastični otpad najzastupljeniji, koji se ne razgrađuje, nego se dijeli u manje fragmente tzv. mikroplastiku. Mikroplastika s vremenom postaje trajno i nepovratno dio morskog ekosistema i hranidbenog lanca. Čovjek može pomoći rješavanju ovog problema, a najvažnije je pravilo: Ne zagađujmo! Ne ostavljajmo smjeće i ne bacajmo ga u more ili igdje drugdje po prirodi.

U gradu Hvaru znakove možete pronaći na plaži u Majerovici i na plaži Pokonji Dol.

Ovo je samo dio aktivnosti ovogodišnje kampanje. FLAG Škoji u suradnji s Turističkim zajednicama svoga obuhvata distribuirat će Eko bin prenosive pepeljare za plažu u svrhu smanjenja broja opušaka, najbrojnije zastupljenog otpada koji završi u moru, a isto tako planira se i akcija čišćenja plaža s lokalnim parterima i svim zainteresiranim pojedincima.

 

Foto: FB LAG / FLAG Škoji

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO