OBAVIJEST – ROTARY KLUB HVAR

ROTARY KLUB HVAR od osnutka do danas na otoku Hvaru prednjači u humanitarnim akcijama, prvenstveno vodeći računa o nivou zdravstvene skrbi na otoku.
Svaku godinu djelovanja KLUBA obilježila je poneka dobro osmišljena, besprijekorno organizirana i u konačnici trajno vrijedna i korisna akcija usađena u srca svih žitelja najsunčanijega škoja.
Akcija iz konca listopada 2015. Godine manje je znana široj javnosti, jer je bila usmjerena prema jednome čovjeku – Hvaraninu, svakako zaslužuje posebnu pažnju, jer je po mnogočemu bila drugačija od svih dosadašnjih. Dogodilo se, u konačnici, da je sveobuhvatnija, toplija, ljudskija – dirnula je u srce brojne otočane, kako sudionike, tako i krajnje korisnije, najpotrebitije.
Akcija „Pismon za Nikšu“ – teško bolesnoga Hvaranina Nikšu Kovačevića – Krajevića, zamišljena je kao veliki humanitarni koncert na ljetnoj pozornici „Venerandi“ u smiraj sezone s ciljem prikupljanja sredstava potrebnih za dugotrajnu bitku s teškom Nikšinom bolešću.
Pozivu ROTARY KLUBA spremno su se odazvali brojni izvođači predvođeni veteranima operne i estradne scene DINKOM LUPIJEM, umirovljenim basom, opernim pjevačem HNK Rijeka i ĐORĐEM PERUZOVIĆEM, uz renomirani orkestar maestra JOŠKA BANOVA. Njima su se pridružili vječna ZORICA KONĐA, te DAVOR RUDOLFI, ANA OPAČAK, DINO PETRIĆ, ŽAKLINA STEVKOVSKA DRNASIN, otočke pjevačke klape, zborovi, instrumentalni sastavi. Svoj obol uspjehu Priredbe dali su i voditelji programa Damir Mihanović Čubi i Ratko Kožul.
U prohladnoj listopadskoj večeri, na prepunoj „Venerandi“, u programu nabijenom emocijama – svima nazočnima, izvođačima i gledateljstvu toplo je bilo oko srca, a rezultat je bio čudesan: prikupljeno je 102.000,00 kuna.!
Sredstva su u cijelosti uručena obitelji oboljeloga, liječenje je započelo, ali nažalost – Nikša nije izdržao; okružen blagošću i pažnjom svojih najmilijih Nikša je preminuo 07. Prosinca 2015., tek dan poslije imendana – sv. Nikole…
Time ova akcija nije okončana Nikšinom smrću nije prekinut humanitarni slijed ove tople priče koja povezuje ljude s bremenom nevolja, problema, bolesti….
Iznad svega plemenita, Nikšina supruga NEDA vraća ROTARY KLUBU HVAR sva nepotrošena sredstva: 70.000,00 kuna, u želji da se ova akcija zamišljena kao akcija pripomoći suprugu Nikši, sada preusmjeri i okonča kroz pripomoći onima kojima svaka potpora mnogo znači u borbi s bolešću, invaliditetom, siromaštvom, a takvih i na bogatome sunčanome Hvaru još uvijek ima podosta.
Odlukom ROTARY KLUBA HVAR ukupan iznos povraćenih sredstava preusmjeren je prema 10 najpotrebitijih otočkih obitelji – svakoj po 7.000,00 kuna, sve po dogovoru s djelatnicima Gradskoga /otočkoga/ Crvenoga Križa, i službama socijalne skrbi.
Ovoj humanitarnoj priči s planiranim jednim korisnikom, a u konačnici sa jedanaest pojedinaca ili obitelji korisnika Rotary humanitarne pomoći – tu je kraj…
Ali, nije kraj humanitarnim akcijama ROTARY KLUBA HVAR za dobrobit škoja i njegovih žitelja – nastavlja se …..

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO