Nova internetska stranica za bolju zaštitu Paklenih otoka

Nova internetska stranica www.pakleniotoci.eu Javne ustanove More i krš donosi brojne korisne informacije o hvarskim Škojima, prirodnoj, povijesnoj i kulturnoj baštini, geologiji, podmorju, biljnom i životinjskom svijetu, kao i pravila ponašanja na ovom zaštićenom području. Također, stranica nudi mogućnost mapiranja rijetkih i zaštićenih vrsta, s posebnim naglaskom na Plemenitu perisku.

Stranica je izrađena u sklopu projekta IMPRECO – Uspostava zajedničke strategije i najbolje prakse u cilju unapređenja transnacionalne zaštite ekosustava i njihovih usluga, a uskoro kreće i kampanja korištenja aplikacije JESTE LI VIDJELI! / HAVE YOU SEEN IT! koja je dostupna preko stranice, a odnosi se na dojavu nalaza vrsta. Poseban naglasak je na dojavi živih periski koje je kroz ljeto 2019. poharala bolest pa je njihova populacija drastično pala. Periska je od kraja 2019. uvrštena na IUCN-ov popis Crvenih vrsta što znači da je kritično ugrožena. Javna ustanova poziva na dojavu o svim nalazima koji se pronađu u akvatoriju naše županije, kako bi mogla provoditi mjere zaštite u suradnji s lokalnom zajednicom.

Također, ustanova u suradnji s osnivačem Splitsko-dalmatinskom županijom koja upravlja pomorskim dobrom i koncesionarima plaža kreće s postavljanjem tabela s pravilima ponašanja, kako bi se podigla svijest posjetitelja i stanovnika o važnosti očuvanja Paklenih otoka te spriječile radnje koje mijenjaju prirodni izgled i narušavaju krajobrazne vrijednosti ovog bisera prirodne baštine.

Pakleni otoci zaštićeni su od 1968. godine u kategoriji značajnog krajobraza kojim upravlja Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na prostoru Splitsko-dalmatinske županije „More i krš“.

Foto: www.pakleniotoci.eu

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO