Na dobro von doša sveti Prošper!

12-fest-levande-22

Proslava zavjetnog blagdana sv. Prošpera, suzaštitnika grada Hvara i Hvarske biskupije, koji se obilježava od 1671. godine kada su svečeve relikvije donesene iz Rima, započela je u ponedjeljak, 8. svibnja u 19 sati misnim slavljem koje je predvodio brački dekan i župnik Pučišća don Ivica Huljev te otkrivanjem orke. Istoga dana u gradskoj Lođi je održana promocija knjige Joška Kovačića „Crkve Hvara“, objavljene u izdanju Književnog kruga Split, Gradske knjižnice i čitaonice Hvar i Hvarske biskupije.

Liturgijski dio proslave nastavljen je u utorak, u 19 sati I. večernjom u kapeli sv. Prošpera, a danas, na sam blagdan sv. Prošpera, u 10 sati je misa u kapeli sv. Prošpera. Svečano misno slavlje u 18.30, a potom i procesiju na Trgu sv. Stjepana, uz sudjelovanje hvarskih bratovština, predvodit će šibenski biskup Tomislav Rogić.

Tradicionalna fjera na glavnom gradskom trgu održat će se danas od 10 do 18 sati u organizaciji udruge „Forske užonce“. Na štandovima na Pjaci svoje proizvode izložit će 20-ak otočkih proizvođača, obrtnika, ugostitelja i udruga, a pridružit će im se i Gradska knjižnica i čitaonica Hvar te aktivisti Crvenog križa. Prigodni program na Pjaci i u kazalištu u 11 sati „Dica plešu“ pripremili su najmlađi, vrtićka skupina Folklornog društva Šaltin i članice Plesnog studija mladih Hvar.

Bogat program proslave “Sa šuštom i guštom” nastavlja se sutra dvodnevnom manifestacijom Dani mediteranske prehrane, povodom 10. obljetnice upisa mediteranske prehrane na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine. Više možete saznati na poveznici: https://visithvar.hr/hr/fjera-i-proslava-sv-prospera/

Droge Forke i Forani, na dobro von doša sv. Prošper!

 

sv. prosper 2023

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO