Matko Vekić i njegov Arhipelag dobitnici nagrade Vladimir Nazor

Slikar Matko Vekić, koji se izložbom „Stabla u otoku“ predstavlja u hvarskom Arsenalu, jedan je od dobitnika najvišeg hrvatskog državnog priznanja, nagrade „Vladimir Nazor“ koje su u nedjelju uglednim umjetnicima uručili ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i predsjednik Odbora nagrade „Vladimir Nazor“ akademik Zvonko Kusić.

Matko Vekić godišnju nagradu za područje primijenjene i likovne umjetnosti dobio je za izložbu „Arhipelag“ održanu 2021. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a dio tog ciklusa pod nazivom “Stabla u otoku” od 6. lipnja postavljen je u hvarskom Arsenalu, u organizaciji Grada Hvara i tvrtke Kantharos. Autor ovog izložbenog koncepta je Matko Vekić, a kustosica izložbe je Nevenka Šarčević.

U okviru izložbe, 23. lipnja, u galeriji Arsenal bit će predstavljena i Vekićeva grafička mapa.

Matko Vekić rođen je 1970. godine u Zagrebu. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1995. godine, u klasi prof. Đure Sedera. Priredio je više od 40 samostalnih izložbi, od kojih valja istaknuti četiri monografske: 2005. „Životinjski krug – zodijak” u Umjetničkom paviljonu, 2008. „Simbol, znak, amblem, ornament i zločin” u Gliptoteci HAZU-a, 2016. „Orijentalizacija” u Muzeju za umjetnost i obrt, 2019. mini-retrospektiva „Dvojbe i komplementarnosti” u Laubi te Arhipelag, 2021. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Izlagao je na brojnim kolektivnim izložbama u Hrvatskoj i na međunarodnim likovnim manifestacijama, predstavljao hrvatsku selekciju na 10. i 12. bijenalu u Kairu 2006. i 2010. te na 53. Venecijanskom bijenalu 2009. godine. Za svoj rad višestruko je nagrađivan. Živi u Zagrebu gdje radi kao profesor na Akademiji likovnih umjetnosti.

Radovi Marka Vekića bit će prikazani u Arsenalu i galeriji Arsenal do 22. srpnja 2022. godine.

Foto: Eduard Visković


Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO