Kiša kratkiša: 2. maraton kratkometražnih filmova stiže i u Hvar!

U subotu, 20. prosinca u 16 sati u Venerandi Kino Mediteran donosi u Hvar drugi po redu Maraton kratkometražnih filmova. Među kratkim filmovima publika će imati priliku vidjeti najnagrađivanije hrvatske i europske kratke filmove. Tako će u sklopu maratona biti prikazani filmovi “Kokoška”, friški dobitnik nagrade za najbolji europski film i prvi hrvatski kratki film koji je dobio ovu nagradu, zatim “Autofokus” Borisa Poljaka, film koji je osvojio nagrade na više od 20 filmskih festivala u prošloj godini, zatim “Poklon predsjednika Nixona”, “Kutija” i mnogi drugi.

U subotu, 20.12., u crkvici u Venerandi od 16 sati prikazat će se kratki filmovi u sljedećim blokovima:

16:00 Europski kratkometražni filmovi za djecu od 3 do 6 godina

17:00 Profesor Baltazar, za djecu osnovnih škola

18:00 Gledaj, vidjet ćeš! (hrvatski kratki filmovi, blok 1)

19:30 Koka, jaje i drugi problemi (hrvatski kratki filmovi, blok 2)

21:00 Europski kratkometražni program

 

Besplatan program započinje kratkometražnim filmovima za djecu koji donosi izbor europskih filmova kratkog metra ostvaren u suradnji s europskom organizacijom Short Circuit. Riječ je o osam filmova za djecu uzrasta od 3 do 6 godina. U tom se programu nalazi i domaći animirani film Skriveni talent Mirana Miošića, koji govori o raspjevanom mačku Bjelobrku koji nema sluha, što ga ne sprječava da stalno i katastrofalno pjeva.

Program se nastavlja u 17 sati projekcijama za najmlađe. ‘Baltazar: serija Zvjezdani kvartet’ donosi pet animiranih ostvarenja o poznatom profesoru Baltazaru. U 18 i 19.30 sati započinju programi za odrasle pod naslovima ‘Gledaj, vidjet ćeš!’ i ‘Koka, jaje i drugi problemi’ koji donose recentne nagrađivane hrvatske kratkometražne. Publika će tako moći vidjeti jedan od najnagrađivanijih hrvatskih filmova ove godine, Kokošku redateljice Une Gunjak, koji govori o djevojčici kojoj otac u okupirano Sarajevo kao rođendanski poklon šalje kokoš. Tu su i Autofocus Borisa Poljaka, Poklon predsjednika Nixona Igora Šeregija, Ljepotan Saše Bana, Kutija Nebojše Slijepčevića, Mali debeli rakun Barbare Vekarić i mnogi drugi.

Maraton se završava u 21 sat, projekcijom osam europskih kratkometražnih filmova iz Njemačke, Velike Britanije, Nizozemske i  Francuske, također izabranih u suradnji s organizacijom Short Circuit.

Inicijativu ‘Najkraći dan’ (Le jour le plus court) započeo je 2012. godine francuski nacionalni centar za kinematografiju (Centre national du cinéma et de l’image animée) u suradnji s Agencijom za kratkometražni film (l’Agence du court métrage) s idejom cjelodnevne promidžbe bogatog repertoara kratkometražnog filma u cijeloj zemlji. Nakon velikog uspjeha u Francuskoj inicijativa je dobila međunarodni karakter – pridružilo joj se 14 europskih zemalja među kojima i Hrvatska, koja ovu hvalevrijednu inicijativu želi pretvoriti u tradicionalnu godišnju manifestaciju.

HAVC u suradnji s neovisnim kinima akciji se priključio 2013. godine i to u 25 nezavisnih kina u 23 hrvatska grada. Ove godine taj se broj povećao na 29 kina i na 32 lokacije.

Kino Mediteran je projekt u organizaciji Festivala mediteranskog filma Split, a organizira se uz pokroviteljstvo Europske Unije-Kreativne Europe. Uz Lastovo, Bol i Komižu, Hvar je četvrti grad u mreži koji kino programe ima i u zimskim mjesecima, a ne samo ljeti. Ovim Maratonom završava se i prva kalendarska godina rada i suradnje s Gradom Hvarom i druženja s hvarskom publikom.

2 maraton

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO