Inicijativa privatne zaklade Hvaranina dr. Matka Miličića poboljšava liječničku skrb na Hvaru

hvar-panorama2

Prošlotjednim potpisivanjem ugovora između Zaklade Vera i dr. Matko Miličić – Maleško i Udruge građana Vita Pharos započeo je projekt kojim se financijski i operativno organizira četiri dolaska liječnika-specijalista mjesečno u Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije u Hvaru tijekom sljedeće dvije godine.

Ovo je prvi u nizu planiranih projekata novoosnovane Zaklade Vera i dr. Matko Miličić – Maleško čiju objavu te informacije o Zakladi i osnivaču prenosimo u nastavku.

„Građani Hvara tako će na svom otoku moći obaviti specijalističke preglede iz područja kardiologije i reumatologije, a u budućnosti i drugih specijalističkih grana medicine, bez potrebe za odlaskom u Split ili neki drugi zdravstveni centar izvan otoka.

Udruga Vita Pharos, uz dugogodišnje sufinanciranje lokalnih samouprava – gradova Hvar i Stari Grad te općine Jelsa, nastavit će s financiranjem i organizacijom još minimalno dva dolaska specijalista mjesečno te će zajedno s danas potpisanim ugovorom otočani imati najmanje šest dolazaka liječnika-specijalista mjesečno što je u ovom trenutku dovoljno za potrebe stanovnika otoka Hvara.

Županijski Dom zdravlja u Hvaru u svom stalnom radnom odnosu ima liječnike obiteljske medicine, pedijatra, ginekologa, radiologa, oftalmologa, fizijatra i gostujućeg ortopeda, a samo dio ostalih specijalizacija ima dozvolu za rad u ovoj ustanovi čime su limitirane mogućnosti zdravstvene skrbi za lokalno stanovništvo tijekom cijele godine kao i turista tijekom sezone.

Zaklada Vera i dr. Matko Miličić – Maleško i Udruga građana Vita Pharos dogovaraju proširenje suradnje i na druge oblike zdravstvene pomoći stanovništvu otoka Hvara, poput akcije dermatološkog pregleda otočana kao i druge oblike ranog otkrivanja malignih i ostalih teških oboljenja.“

———-

Zaklada Vera i dr. Matko Miličić – Maleško osnovana je 2022. godine s ciljem pružanja potpore pravnim i fizičkim osobama za poticanje i promicanje kulturno-umjetničke, znanstvene, obrazovne, zdravstvene, socijalne ili druge društvene djelatnosti kojom se promiče opća korist i djelovanje za opće dobro. U svom radu Zaklada je orijentirana na lokalnu zajednicu, prvenstveno otoke Hvar i Korčulu. Zaklada je u potpunosti financirana vlastitim sredstvima osnivača i trenutno je jedina zaklada sa sjedištem u Hvaru. Članovi Upravnog odbora su dr. Matko Miličić, Paval Baničević, Frano Baničević, Aljoša Maričić, Jelena Dulčić i Lidija Arbanas.

Udruga građana Vita Pharos osnovana je 1999. godine na inicijativu dr. Dina Carića, a početak je vezan uz razvoj projekta “Ranog otkrivanja raka dojke na srednjedalmatinskim otocima Hvaru, Korčuli, Visu i Lastovu”. Ovo je prvi projekt na otocima koji se i danas provodi u sklopu sedam godina kasnije oformljenog nacionalnog projekta za rano otkrivanje raka dojke. Udruga je kroz članarine i donacije kupila dva mamografa, ultrazvuk i dodatne sonde te je organizirala preventivne preglede radiologa, onkologa i citologa, edukativna predavanja, bila je začetnik uvođenja dijagnostike dojke u Domu zdravlja itd. Pred nekoliko godina udruga žena Vita Pharos preimenovana je u udrugu građana, proširila je djelatnost i aktivno je uključena u organizaciju dolazaka liječnika-specijalista u Hvar.

———-

Informacije o osnivaču Zaklade Vera i dr. Matko Miličić – Maleško

Dr. Matko Miličić – Maleško rođen je u Hvaru 3. srpnja 1935. godine.

Djetinjstvo provodi u Hvaru, Stolcu, Lokrumu i u Dubrovniku jer je njegov otac, hvarski liječnik dr. Mate Miličić, često dobivao premještaj. Majka Marta, djevojački Baničević, rodom iz Smokvice na Korčuli, imala je značajan utjecaj u svojoj sredini. Bila je prva žena na otoku Korčuli koja je stekla visoko obrazovanje diplomiravši njemački i talijanski jezik te komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Dr. Matko Miličić u Dubrovniku pohađa osnovnu školu (tadašnju sedmoljetku), a zatim Klasičnu gimnaziju u Splitu i Zagrebu. Medicinski fakultet upisao je 1953. godine u Zagrebu, no 1959. godine napušta Jugoslaviju. Potom studira na Free University of West Berlin u Njemačkoj i Universitaet Basel u Švicarskoj gdje je 1960. godine promoviran u doktora medicine. Iste godine u Baselu se oženio Verom Kaesdorf.

Na početku karijere bio je liječnik u Švicarskoj, a potom odlazi u SAD gdje na Mayo klinici u Rochesteru specijalizira ortopedsku kirurgiju. Od 1971. godine radi u privatnoj praksi u New Orleansu, a potom je imenovan izvanrednim profesorom ortopedske kirurgije na Sveučilištu Tulane (Tulane University) i Državnom sveučilištu Louisiane (Louisiana State University) u New Orleansu. U mirovini je od 2015. godine.

Iako karijerno vezan za SAD, dr. Matko Miličić često boravi u Hrvatskoj, osobito u rodnim mjestima svojih roditelja – Hvaru te Smokvici i Brni na otoku Korčuli. Svojim djelovanjem intenzivno podupire lokalne projekte od značaja za razvoj sredina iz kojih je i sam potekao.

Osnivanjem Zaklade, dr. Matko Miličić i njegova supruga Vera daruju svoju osobnu ušteđevinu onima koji su spremni slijediti njihovu viziju i uložiti dodatan napor kako bi se postigao napredak u okruženju. Ta sinergija ključan je čimbenik napretka ovih srednjedalmatinskih otoka, kao i razvoja lokalnog stanovništva.

 

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO