I u Hvaru obilježen Međunarodni dan gastroshize

Osvjetljavanjem pročelja Arsenala zelenom bojom u subotu navečer Grad Hvar se uključio u obilježavanje Međunarodnog dana gastroshize 30. srpnja 2022. godine, s ciljem podizanja svijesti o gastroshizi, stanju defekta trbušne stijenke kod novorođenčadi

Hrvatska ove godine sudjeluje treći puta, a interes za osvjetljenjem ove godine pokazalo je 33 grada i općine. Također su po prvi puta zasvijetlile i Slovenija, Srbija, Crna Gora te Bosna i Hercegovina. Tom prigodom su obitelji iz tih država izradili motivacijski plakat koji razbija mitove da je gastroshiza nespojiva s normalnim životom.

Kako se navodi u objavi The Global Gastroschisis Foundation, Međunarodni dan gastroshize održava se u spomen na datum kada je 2008. godine usred iznenadnih komplikacija zbog ove bolesti, nakon vrlo kratkog života preminuo dječak Avery Rauen, čija je majka osnovala fondaciju Avery’s Angels Gastroschisis Foundation. Fokus ove organizacije je usmjeren na moralnu podršku, informiranost, istraživanje i podizanje svijesti o toj rijetkoj bolesti.

Gastroshiza je stanje defekta trbušne stijenke kroz koji prolabira sadržaj iz abdomena koji gotovo uvijek uključuje crijeva, a ponekad i druge organe. Dijagnosticirati se može ultrazvukom u trudnoći, gdje se dijagnoza uzima kao konačna oko 16. tjedna jer je do tada prirodno da se organi još uvijek razvijaju izvan fetusa. Nakon poroda je potrebna barem jedna operacija. Trajanje bolničkog liječenja, tijek oporavka i konačne posljedice individualne su kod svakog djeteta. The Global Gastroschisis Foundation povezuje obitelji iz cijelog svijeta, a nedavno su se preko te organizacije povezale i obitelji iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Sve bebe rođene u zadnje dvije godine na područjima tih država, a čije su obitelji registrirane u organizaciji i podijelile svoje priče, vrlo brzo su se oporavile. U bolnici su provele prosječno 6 tjedana, uz 1-2 operacije, a danas žive bez ikakvih posljedica sa svojim roditeljima kod kuće.

Gastroshiza se javlja prosječno u 1 : 2 000 slučajeva, a uzrok je do dan danas nepoznat. Budućim roditeljima se svakako savjetuje umrežiti se s obiteljima koje su sve to već prošle, saznati imena njihovih liječnika i bolnicu u kojoj su se djeca liječila, nakon koliko dana su operirana te nakon koliko vremena su otpušteni kući. Nakon odabira bolnice, sve daljnje odluke dogovaraju se isključivo s liječnicima koji će se baviti djetetom.

Za emocionalnu i informativnu podršku, budući (i sadašnji) roditelji djeteta s gastroshizom, mogu se javiti lokalnim volonterima u The Global Gastroschisis Foundation:

  • • margareta@averysangels.org (Hrvatska)
  • • marija@averysangels.org (Hrvatska i Crna Gora)
  • • adelisa@averysangels.org (Crna Gora i Makedonija)
  • • azra@averysangels.org (Slovenija)
  • • nina@averysangels.org (Srbija)
Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO