Hvar danas obilježava 155 godina organiziranog turizma

vizual-Made-in-Croatia-180x150

„Nakon zrela premišljanja i uz odobravanje najsposobnijih liječnika i odličnih prirodoslovaca, ustanovljeno je da za grudobolne nema prikladnijeg mjesta od Hvara, koji  po  svom smještaju, izgradnji grada i osobitostima podneblja može ne samo biti takmac Veneciji, Pisi, Nici itd., nego ih često može i nadmašiti“, stoji u proglasu Higijeničkog društva osnovanog na današnji dan 1868. godine, čime je započela nova era u razvoju grada i otoka Hvara.

Povodom obilježavanja 155. obljetnice organiziranog turizma, u suradnji Turističke zajednice grada Hvara i Grada Hvara danas u Lođi će se održati panel rasprava „Kultura u turizmu, turizam u kulturi“, a večeras će biti upriličeno otvaranje multimedijalne izložbe „Hvar presents: Made in Croatia“ u Arsenalu u 19 sati. Najavljeni koncert 4 tenora zbog vremenskih prilika odgođen je za početak lipnja.

Lječilišni turizam je te davne 1868. bio glavni motiv dolaska u Hvar, posljednjih godina fokus je ponovno usmjeren na kulturni turizam. Hvar je grad kojemu je, osim prekrasne prirode, vrhunske eno-gastronomije i vibrantne atmosfere, kultura temeljni dio identiteta.

Teme panel rasprave su povezanost turizma, kulture i kreativnih industrija, valorizacija kulturne baštine i njeno uključivanje u turističku ponudu, kulturne manifestacije i njihov turistički potencijal te izazovi s kojima se susrećemo.
U panel raspravi sudjelovat će:

• Tonči Glavina, državni tajnik, Ministarstvo turizma i sporta RH
• Renata Tomljenović, Institut za turizam, Zagreb
• Nataša Bušić, HGK Split – sekcija kulturnog turizma
• Ivana Vladović, direktorica TZ SDŽ
• Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika
• Miro Drašković, direktor TZ grada Dubrovnika
• Jelena Mičić, ravnateljica Javne ustanove u kulturi “Hvar 1612“
• Katija Vučetić, voditeljica Odsjeka za kulturu i odnose s javnošću Grada Hvara
• Damir Kanaet, menadžer u kulturi i izvršni producent izložbe „Made in Croatia“
• Goran Rihelj, vlasnik i urednik portala HRTurizam, moderator panela

Izložba „Hvar presents: Made in Croatia“ jedinstven je događaj kojim će, kroz multimedijalni susret s velikanima, njihovim izumima ili umjetničkim djelima koja su ostavila trag na svjetskoj razini, hrvatska baština biti prezentirana Hvaranima i njihovim gostima.
Izložba se sastoji od 38 tema, dio se odnosi na pojedince kao što su Nikola Tesla, Faust Vrančić, Dora Maar, Slavoljub Eduard Penkala, Ivan Vučetić i Hanibal Lucić, dok se određene teme odnose na grupe ljudi (iz istog područja djelovanja) i izdvojenu kulturnu baštinu specifičnu za otok Hvar i/ili Hrvatsku.

Izložba će u Arsenalu biti otvorena do 20. srpnja 2023. godine.

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO