HVAR ART UPDATE: hvarski umjetnici ponovno propituju našu zajedničku stvarnost

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
U prepunoj galeriji Arsenal u četvrtak navečer svečano je otvorena izložba HVAR ART UPDATE na kojoj se recentnim radovima predstavlja petero hvarskih umjetnika, pet različitih osobnosti i senzibiliteta: Dino Bićanić, Danka Hančević Milinović, Đani Ivančević, Maja Jelušić i Zoran Miliša.
HVAR ART UPDATE nastavak je ranijih uspješnih zajedničkih projekata „Pozitiv – negativ“ i HVAR URB ART u organizaciji Grada Hvara i Muzeja hvarske baštine te uz tehničku potporu hvarske tvrtke Kantharos d.o.o., a koji treću godinu za redom u galeriji Arsenal okupljaju hvarske umjetnike pod vodstvom Dejanire Burmas Domančić, više kustosice Muzeja hvarske baštine i u koordinaciji voditeljice Odsjeka za kulturu i odnose s javnošću Grada Hvara Katije Vučetić.
„Ljude koji žive na istom prostoru često muče slični problemi i vesele iste stvari, a prednost umjetnika je da ono o čemu mi razmišljamo i ponekad govorimo mogu izraziti na način da stvore rad, jedinstven i neponovljiv, umjetničko djelo. Na taj način pružaju nam mogućnost da osvijestimo neka naša slična preispitivanja, dvojbe i/ili komentare ili nam „samo“ daju priliku da uživamo u lijepom. Ovaj niz izložbi hvarskih umjetnika koji, svaki na svoj način, propituju našu zajedničku stvarnost, upravo to pokazuje“, istaknula je kustosica izložbe Dejanira Burmas Domančić te dodala da je želja organizatora da ovakve izložbe postanu tradicionalne, nešto poput Hvarskog salona kako bi umjetnici svake godine dobili priliku da pokažu što ih zaokuplja, muči ili nadahnjuje.
Kipar Dino Bićanić predstavlja se fotodokumentacijom originalnog blagdanskog performansa poklanjanja skulpturica, naoko samo duhovitim, a zapravo vrlo ozbiljnim projektom u kojem preispituje zadano blagdansko ozračje uz nametnutu pretjeranu radost i koncept darivanja koji iz toga obvezno proizlazi.
Danka Hančević Milinović ponovo oduševljava svojim jedinstvenim nadrealnim kompozicijama u maniri stripa i pop arta, za koje promatrač nije siguran jesu li tužne ili smiješne, zabavne dosjetke ili ozbiljni komentari društvene zbilje.
Fotografija Đanija Ivančevića izravno i surovo podsjeća na ono s čim se kad-tad moramo ozbiljno suočiti i pozabaviti, a to je famozna „održivost“ i svijest o tome da smo prostor na kojem živimo posudili od svojih predaka da bi ga sačuvali za svoje potomke.
Maja Jelušić slici Arsenala, na kojoj su u formi kolaža dodani i isječci iz njene poezije, suprotstavlja kvadrate s ispisima iz starog kućnog dnevnika nastalog pred Drugi svjetski rat, pronađenog u njenoj kući koja se naslanja upravo na zgradu Arsenala. Instalacijom „Project Mar“ autorica povezuje dvije stanovnice iste kuće, razdvojene u vremenu, ali neraskidivo povezane u prostoru.
Zoran Miliša je i ovaj put zaokupljen temom kako se globalna zbivanja odražavaju na naš svakodnevni život i možemo li uopće na što utjecati. Kao pažljivi promatrač i nemilosrdni komentator, bavi se i temama vezanima uz prošlu pandemiju i fenomenom opravdanog ili neopravdanog straha, a pokazuje nam i svoju zastrašujuću futurističku viziju svijeta.
Izložba će u galeriji Arsenal biti otvorena do početka srpnja.
Foto: Eduard Visković, Kantharos d.o.o.
Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO