HEROJ U DARIVANJU DRAGOCJENE TEKUČINE NA OTOKU HVARU – MILAN SLIJEPČEVIĆ

Dana 11.06.2018.godine skromni darovatelj krvi iz Hvara ,Milan Slijepčević ušao je po tko zna koj put na vrata KBC-a Split-odjela Transfuzije da bi darovao krv. Razlog je odlaska u Split činjenica što se nakon 65 godina krv  više ne može darivati u matičnom Društvu CK ,već na Transfuziji.Ništa to ne bi bilo posebno da to nije bio 100-ti put. Nakon dolaska  Milan koji je velika srca i široke duše i Bogu hvala – dobra zdravlja,je morao  popuniti upitnik, je li bio izvan Hrvatske u posljednjih mjesec dana, je li bio bolestan u proteklom razdoblju, je li voljan darovati 450 mililitara krvi onima koju tu krv trebaju…
Pet minuta. Doslovno toliko vam treba. Nakon toga – djelatnici Odjela vade Milanu kapljicu krvi da provjere hemoglobin, gledaju je li tone – i Milan dobiva zelenu kartu za nastavak.
Hemoglobin mu je na visini, sada je na liječnici da ustanovi dopušta li mu krvni tlak da sjedne u transfuzijski stolac. Tri minute. Pregled – daljnjih desetak minuta, razgovor s liječnicom, sve kroz smijeh, kako i priliči. Posebno smo radosni što je ovog puta dežurna liječnica bila otočanka Iva Roić Dužević što je doprinijelo još opuštenijoj atmosferi. Kada su medicinari  ustanovili kako 67-godišnji Hvaranin podrijetlom iz Teslića, može darovati krv – zauzeo je mjesto u udobnoj fotelji.
Ubod u venu nije bolan. Osjetio ga je stotinu puta .Sada je pred njim dvadesetak minuta opuštenog ležanja, dok kapi koje život znače – otječu i prikupljaju se u onom što zovemo “dozom” krvi.

Nabrajamo vam minute koje je Milan  darovao drugima, samo kako bismo i vama samima prikazali da vam ne trebaju sati i sati da obavite najhumaniji čin od sviju. Sto puta. Sto puta po gotovo pola litre, to je punih 50 litara, to je najmanje 50 života i sudbina i radosti i uspomena koje je Milanov čin – spasio.

A kako je sve počelo ?

U Hvar je došao1968 godine i zaposlio se u Hotelskom poduzeću ,a supruga je došla nešto kasnije.Ugradio je kuću i dobio 2 kćerke ,a danas ima četvoro  unučadi. Prvi put je dao krv 1985 što je nastavio činiti,uz manje prekide ,do danas.

U povodu obilježavanja 140 godina HCK, 65 godina DDK u RH,te obilježavanja  SVJETSKOG DANA DDK 14.lipnja, ekipa Crvenog križa Hvar,gospodina Slijepčevića je predstavila trećem razredu OŠ Hvar. Zašto baš taj razred ? Zato jer je učiteljica tog razreda Ivana Visković redoviti darivatelj. Također je pozvana i stručna suradnica u toj Školi, dugogodišnja darovateljica Lukrecija Lovrinčević kao i roditelj-majka jednog učenika tog razreda , Fani Vučetić.Svi su oni podijelili svoja iskustva iz ovog humanog događanja ,motiv,podstrek,cilj, nakon što su djecu upoznali s osnovama darivanja krvi predsjednica Društva CK Maja Budrović i voditeljica zdravstvenog programa Olja Budrović.Posebno je ponosan i emotivan bio govor gospodina Sljepčevića na kojega smo svi u Crvenom križu, a nadamo se i na otoku Hvaru PONOSNI. Na kraju su svima podijeljeni skromni ali didaktički pokloni iz Crvenog križa za podsjetnik na jedno krasno druženje.Ponovilo se.

ČESTITAMO SVIM DARIVATELJIMA KRVI OVE KRASNE OBLJETNICE !!!!

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO