Droge Forke i Forani, na dobro von doša sv. Prošper!

Proslava zavjetnog blagdana sv. Prošpera, suzaštitnika grada Hvara i Hvarske biskupije, koji se obilježava od 1671. godine kada su svečeve relikvije donesene iz Rima, započela je u srijedu, 8. svibnja u 19 sati otkrivanjem orke sv. Prošpera i misnim slavljem u hvarskoj katedrali koje je predvodio don Stanko Jerčić, jelšanski župnik.

Središnja proslava u katedrali, svečana misa i procesija održat će se danas, na sam blagdan, u 18.30 sati, a predvodit će je mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup u miru.

Tradicionalna fjera u čast suzaštitnika grada zbog velikog interesa produžena je na dva dana. Na štandovima na Pjaci svoje proizvode izložit će 25 otočkih proizvođača, obrtnika, ugostitelja i udruga, a pridružit će im se i Gradska knjižnica i čitaonica Hvar, aktivisti Crvenog križa, Srednja škola Hvar i Osnovna škola Hvar. Fjeru možete posjetiti danas od 10 do 18 i sutra od 10 do 21 sat.

Bogat program proslave “Sa šušton i gušton” u čast sv. Prošpera i Dani mediteranske prehrane, započeti prošle nedjelje, završavaju u subotu, 11. svibnja, Festivalom vina i zaboravljene hrane u Arsenalu u 21 sat. Program i fjera održavaju se u organizaciji udruge Forske užonce, uz potporu Grada Hvara, JU Hvar 1612 i Turističke zajednice grada Hvar, u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Hvar, Srednjom školom Hvar i udrugom Hvarski vinari.

U subotu u 10.30 na pozornici ispred Lođe nastupit će članice Plesnog studija mladih Hvar i Plesnog studija Arija iz Jelse. Najmlađi članovi Folklornog društva Šaltin nastupit će u 18 sati, a u 19 sati započinje svečani klapski koncert povodom 20. obljetnice djelovanja hvarske klape Bodulke.

S obzirom da se danas obilježava i međunarodna manifestacija Noć tvrđava, u organizaciji JU HVAR i1612 ulaz na tvrđavu Forticu slobodan je od 16 sati, kada počinje program u kojem sudjeluje KLFM SoundSystem, od 17 sati kreće radionica kolaža za djecu od 7 do 12 godina s umjetnicom Majom Jelušić RAZGLEDNICE, a u 18 sati obilazak Fortice uz stručno vođenje na hrvatskom i engleskom jeziku.

Droge Forke i Forani, na dobro von doša sv. Prošper!

 

 

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO