Dječji vrtić u Hvaru slavi 100. rođendan

Hvarski Dječji vrtić“ Vanđela Božitković“ ove godine slavi 100 godina postojanja. Povodom velike obljetnice tijekom 2022. godine bit će organiziran niz aktivnosti kojim će se obilježiti čitavo stoljeće organizirane pedagoške skrbi, započete davne 1922. godine osnivanjem ustanove „Dječje zabavišteˮ, popularno nazivane i „Mala školaˮ.

Organizacijski odbor proslave na čelu s ravnateljicom vrtića Sanjom Ćurin poziva sve Hvarke i Hvarane da pomognu u prikupljanju materijala za izložbu starih fotografija i ostalih “sitnica” koje su se koristile u vrtiću tijekom dugih 100 godina (igračaka, pozivnica, pjesmica, bilježnica i radnih materijala).

Svoje skenirane fotografije i ostale materijale, kao i svoja zapisana sjećanja iz razdoblja pohađanja vrtića, naši sugrađani mogu poslati na e-mail adresu 100godinavrtica@gmail.com koja je otvorena baš u svrhu prikupljanja materijala za izložbu.

Inače, prvu ustanovu otvorenu 1922. godine zaslugom Milke Bučić, u to vrijeme predsjednice „Ženske zadrugeˮ, pohađalo je više od 100 djece iz Hvara dobi od 3 do 7 godina. Ustanova je osnovana kao samostalna, kasnije je bila pod upravom osnovne škole. Početkom 1978. godine svi se vrtići na otoku Hvaru odcjepljuju od osnovnih škola i formiraju jedinstvenu, zajedničku ustanovu Centar dječjih vrtića općine Hvar, a od 1997. godine, preustrojem mreže predškolskih ustanova Splitsko-dalmatinske županije, vrtići u Hvaru, Starome Gradu i Jelsi djeluju kao samostalne ustanove.

Hvarski mališani sa svojim odgajateljicama tijekom desetljeća često su mijenjala lokaciju za odgoj i igru. Nakon nekoliko privatnih kuća i stanova te kratkog razdoblja boravka na Venerandi prije Drugog svjetskog rata, dječji vrtić se seli u zgradu osnovne škole 1939. gdje se zadržao sve do izgradnje nove zgrade na Dolcu 1979. godine. U nedostatku prostora u tom razdoblju dio grupa bio je smješten u vili Gazzari i u hotelu Slavija, a osamdesetih je dio jasličkih grupa bio i u samostanu sestara benediktinki. Nova zgrada na Dolcu, u kojoj se vrtić nalazi i danas, nekoliko puta je obnavljana i nadograđivana, a prošlogodišnja rekonstrukcija i nadogradnja istočnog krila omogućila je primanje ukupno 170 djece u deset odgojnih skupina, s rekordnih 64 djece upisanih u jasličkim grupama.

Proslava 100 obljetnice postojanja vrtića bit će prilika da se prisjetimo svih djelatnika i polaznika u dugoj i bogatoj prošlosti vrtića u Hvaru, kao i prekrasnog razdoblja djetinjstva i druženja u vrtiću, stoga unaprijed zahvaljujemo našim sugrađankama i sugrađanima na suradnji.

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO