Dan grada Hvara: zvuci, slike i okusi Dalmacije

Grad Hvar svoj dan slavi 2. listopada, na blagdan svetog Stjepana I., pape i mučenika, zaštitnika grada i Hvarske biskupije. Grad Hvar, Turistička zajednica grada Hvara i Javna ustanova u kulturi HVAR 1612, u suradnji s gradskim ustanovama i udrugama proslavu Dana grada obogatit će zanimljivim događanjima za sve generacije.

Liturgijski dio proslave započinje 1. listopada svečanim otvorenjem blagdana i I. Večernjom u hvarskoj katedrali te svečanom misom s procesijom na sam blagdan sv. Stjepana, u ponedjeljak, 2. listopada. Euharistijsko slavlje će predvoditi mons. Milan Zgrablić zadarski nadbiskup.

Za Dan grada Hvara Grad Hvar i Turistička zajednica grada Hvara na Trgu sv. Stjepana, ispred Lođe, svojim sugrađanima poklanjaju koncert umjetnika jedinstvenog stila i senzibiliteta za publiku: kantautor, skladatelj i instrumentalist Tedi Spalato i skladatelj i iznimni gitarist Ante Gelo, uz pratnju banda Gorana Rukavine, donose spoj tradicionalne dalmatinske pjesme, šansone i jazza s worldmusic elementima.

Program će započeti 27. rujna predstavljanjem knjige „Abracona muoren“ Ivane Mateljan Zlojutro u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Hvar, koja će i 3. listopada biti domaćin izložbe i razgovora „Pogled u budućnost: Hvar 2030.“ Jasne Čapo i Valentine Gulin Zrnić.

U petak, 29. rujna, svoj tradicionalni veteranski turnir organizirat će RK Hvar u 16 sati na igralištu Tenis, a istoga dana u 19 sati u prostoru zajednice Fabrika 35 udruga Platforma Hvar organizira projekciju filma „Picaferaj III“ umjetnika Kralja Sunca. Filmske projekcije nastavit će se 6. listopada, kada će u Fabrici Platforma prikazivati film „Sezonke“ u suradnji s udrugom Dalmatica Viva, a Kino Mediteran Hvar 8. listopada u kazalištu nagrađivani film „Jedriličarke s broda Maiden“.

Hvarske udruge i ove su godine pripremile zanimljiv program pa će tako Planinarsko društvo Hvar u subotu u 16 sati organizirati radionicu keramike, Rukometni klub Hvar u 21 sat koncert grupe Magazin kojima će na Venerandi predgrupa biti hvarski band Glavni. Koncertni program nastavlja se u nedjelju navečer zajedničkim nastupom publiku će razveseliti čuvari dalmatinske tradicije: klape Bodulke, Galešnik i Pharia, zborovi GSU Stella Maris Hvar i Pjevačko društvo Hvar te Folklorno društvo Šaltin. Koncert dalmatinske glazbe održat će se i u kazalištu, u kojem će programom „Da mi se vratit u mirne vale“ u srijedu, 4. listopada nastupiti operni umjetnik Dinko Lupi uz prof. Egle Trošelj i recitatora Bartula Dulčića.

Fešta forske pulene – 13. smotra tradicijskih brodova Dalmacije u organizaciji udruge Hvar Metropola mora održavat će se od 5. do 8. listopada, a uz predavanja, izložbe, radionice i regate ljepotu naše maritimne baštine predstavit će i tradicionalnim Balom jedara „Dobar vitar“ u petak i subotu.

Okusi i mirisi otoka moći će se doživjeti u subotu, 7. listopada u Arsenalu, za što su se pobrinuli Hvarski vinari svojom „Degustacijom hvarskih vina“ te udruga Forske užonce, Srednja škola Hvar i Udruženje obrtnika otoka Hvara koji će spremati forsku spizu i s „Degustacijom slanih srdela – red ribe, red soli“ poseban naglasak staviti na gotovo zaboravljenu hraniteljicu Dalmacije.

I naši najmlađi sugrađani daju svoj obol programu proslave: učenici Osnovne škole Hvar pripremaju glazbeno-scenski program u kazalištu, a djeca Dječjeg vrtića „Vanđela Božitković“ u gradskoj Lođi predstavit će dječji turistički vodič „Hvaroplov“ u kojem će generacija koja dolazi dati svoj pogled na bogatu prošlost Hvara.

Ovim programom, u godini u kojoj Hvar obilježava 155 godina organiziranog turizma, Grad Hvar, Turistička zajednica grada Hvara i novoosnovana Ustanova u kulturi HVAR 1612 ulaze u završetak još jedne uspješne turističke sezone u našem gradu.

Detaljan program preuzmite OVDJE.

 

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO