Završena prva faza sustavnih podvodnih arheoloških istraživanja hvarske luke

Brojni i izrazito vrijedni arheološki nalazi, koji potvrđuju važnost i kontinuitet postojanja i funkcioniranja hvarske luke i naselja kroz razdoblje od gotovo 3000 godina, pronađeni su tijekom prve faze sustavnih podvodnih arheoloških istraživanja podmorja hvarske luke, završene u prosincu 2021. godine.

Istraživanje je provela tvrtka za arheološka istraživanja Kantharos d.o.o. iz Hvara u suradnji s Gradom Hvarom, a projekt je sufinanciran od strane Splitsko-dalmatinske županije temeljem Programa razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine na području Splitsko-dalmatinske županije u 2021. godini.

Najraniji pronađeni arheološki artefakti datiraju iz prapovijesnog razdoblja i ukazuju na intenzivno korištenje luke u tom razdoblju te komunikaciju sa grčkim kulturnim krugom.

Izrazito brojni nalazi iz razdoblja antike (poput amfora tipa Lamboglia) te posebno iz kasne antike  pronađeni tijekom istraživanja dokazuju razvoj i širenje grada u tim periodima te navode na zaključak kako je Hvar bio jedna od bitnijih točaka obrambeno-nadzornog sistema koji se sastojao od više punktova stvorenih u svrhu obnove kontrole pomorskih puteva i uspostave pomorske dominacije na Jadranu i istočnom Mediteranu u 6. stoljeću od strane Bizanta, često nazivanog Justinijanovim limesom.

Vrlo su vrijedni nalazi srednjovjekovnih uljanih svjetiljki te bogatstvo nalaza iz vremena mletačke uprave.

Na odabranim pozicijama unutar gradske luke i oko otočića Galešnik, odnosno lokacijama koje pokazuju najveću gustoću i vrijednost arheološkog materijala, nastavit će se sondažna arheološka istraživanja, kojima bi se mogla otkriti kompletna stratigrafija kulturnih slojeva hvarske luke. Osim što bi na svjetlo dana mogla iznijeti izuzetno vrijedne arheološke artefakte, ova istraživanja također bi mogla dati ključne podatke o povijesti i arheologiji grada Hvara i područja srednje Dalmacije uopće.

DCIM100MEDIADJI_0760.JPGProtected with SiteGuarding.com Antivirus