U Hvaru su započeli 47. Dani hvarskog kazališta

Prigodnom svečanošću u galeriji Arsenal započeo je danas s radom znanstveni skup 47. Dani hvarskoga kazališta koji se od 21. do 24. listopada održava u Hvaru u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Književnog kruga Split, Grada Hvara i Hvarskog pučkog kazališta.

Ovogodišnja tema skupa „Sučeljavanja u hrvatskoj književnosti i kazalištu“ okupila je 20-ak sudionica i sudionika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koje je na početku rada pozdravio predsjednik Odbora Dana hvarskog kazališta akademik Boris Senker, a sudionicima su se prigodnim riječima obratili i gradonačelnik Hvara Rikardo Novak i generalni vikar Hvarske biskupije don Stanko Jerčić.

Značajna kulturna manifestacija tradicionalno u Hvaru okuplja brojne ugledne hrvatske teatrologe, kazališne stručnjake i umjetnike, koji svojim temama obrađuju zanimljive i važne teme povijesnih i aktualnih aspekata hrvatskog kazališta te otvaraju dijalog o važnim pitanjima hrvatske kazališne i književne tradicije.

U programu ovogodišnjeg skupa bit će predstavljena 32 znanstvena izlaganja, a u okviru Dana u hvarskom kazalištu bit će održan i glazbeno-scenski program. Nakon što je u srijedu, 21. listopada, prof. Milan Lakoš u spomen na akademika Jakšu Fiamenga održao pjesničku večer „Hvar Jakši u spomen“, u četvrtak u 19 sati amaterska kazališna družina Hvarsko pučko kazalište izvest će obnovljenu predstavu „Šaka zemje“, koju je prema stihovima Jure Franičevića Pločara 1998. postavio prerano preminuli hvarski redatelj Marin Carić. U petak u 19 sati u programu „Taljenje Talije – pjesnici o kazalištu“ stihove će kazivati i glazbu izvoditi Luko Paljetak, Enes Kišević, Tahir Mujčić, Dubravka Crnojević-Carić, Milan Lakoš, Zoran Kelava Žbore, Igor Paro, Kruno Carić i Darko Matičević.

Skup se održava uz potporu Ministarstva kulture i medija, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Grada Hvara i Hvarskog pučkog kazališta. Zbog pandemije s tradicionalnog termina u svibnju prebačen je za listopad, a sva događanja održavaju se uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera.

Program 47. Dana hvarskog kazališta možete preuzeti OVDJE, uz napomenu da je termin održavanja predstava izmijenjen, kako je navedeno u gornjem tekstu.Protected with SiteGuarding.com Antivirus