Središnja proslava 150 godina organiziranog turizma

Hvar se sprema za veliku središnju proslavu 150. obljetnice organiziranoga turizma! Cjelogodišnji turistički fokus Grada Hvara i Turističke zajednice Grada Hvara ove je godine upravo skretanje pažnje na bogatu kulturnu, društvenu i sportsku ponudu koju Hvar nudi turistima iz cijeloga svijeta.
Višednevna proslava održat će se od 10. do 15. svibnja 2018. na različitim lokacijama u Hvaru. Tako je 10. svibnja Hvar domaćin enološkog festivala Hvar – otok vina, a dan nakon toga održat će se Fjera sv. Prošpera, zaštitnika Grada Hvara, prigodni program na Trgu sv. Stjepana i Večer folklora i klapske pjesme. U subotu, 12. svibnja, održat će se koncert Super Cover Banda, a u nedjelju, 13. svibnja u hvarskoj luci spektakularni Bal jedara i modna revija Hvar Dress Code hvarskog dizajnera Tonija Carića Rica u Mandraću. Za ponedjeljak, 14. svibnja 2018. zakazan je koncert Četiri tenora – Đanija Stipaničeva, Marka Škugora, Vladimira Garića i Marka Pecotića.
Proslava će svoju kulminaciju imati u utorak, 15. svibnja 2018., na sam dan osnivanja Higijeničkog društva, prvog takvog turističkog udruženja u Europi. Taj dan održat će se niz događanja s ciljem isticanja bogate hvarske turističke tradicije – nakon otvaranja izložbe „150 godina hvarskog turizma“ u obnovljenoj galeriji u Arsenalu, uslijedit će svečana sjednica Skupštine Turističke zajednice grada Hvara i gastronomska manifestacija za uzvanike Hvar150 u hotelu Riva, a dan će zaključiti veliki koncert Gibonnija na hvarskoj Pjaci.
Ovo šestodnevno događanje od velikoga je značaja kako za hvarsku, tako i hrvatsku turističku tradiciju. Specifičan položaj te prirodna i povijesna baština bili su poticaj za razvoj organiziranog turizma od 1868. godine, kada je utemeljeno Higijeničko društvo, koje je poticalo turizam te ga pozicioniralo kao najvažniju gospodarsku granu ovoga grada, danas svjetski poznatog turističkog odredišta. Proslava ovog velikog jubileja održava se pod pokroviteljstvo predsjednice RH gđe Kolinde Grabar-Kitarović, a trajat će kroz čitavu 2018. godinu.

program sredisnja proslava hvar 150 godina turizmaProtected with SiteGuarding.com Antivirus