Smanjen temeljni kapital Sunčanog Hvara

Izvanredna glavna skupština Sunčanog Hvara prihvatila je danas sve predložene prijedloge za skupštinu te potvrdila odluke o smanjenju nominalnog iznosa svih dionica te tvrtke sa 100 na 40 kuna čime se pojednostavljeno smanjuje temeljni kapital radi pokrića gubitaka, što rasterećuje tvrtku i u znatnoj mjeri ozdravljuje njenu bilancu, kazala je novinarima po završetku te skupštine direktorica projekata Orco Grupe u Hrvatskoj i članica Nadzornog odbora Sunčanog Hvara Marija Hrebac

Na skupštini održanoj u Zagrebu, osim Hrebac ispred najvećeg dioničara Sunčanog Hvara Orco Property Grupe, odluke su donosili i predstavnici drugog po redu dioničara Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) te, kako je kazala Hrebac, samo jedan mali dioničar.

Izostanak većeg broja malih dioničara objasnila je time što oni nemaju potraživanja od Sunčanog Hvara jer u zadnje četiri-pet godina nisu ništa tvrtki ni pozajmljivali, a današnja izvanredna skupština sazvana je uz ostalo i zato da se potraživanja dioničara (dva najveća, Orca i države) slijedom danih pozajmica Sunčanom Hvaru pretvore u njegov temeljni kapital.

Odlukama današnje skupštine temljeni kapital Sunčanog Hvara tako je smanjen za 438,6 milijuna kuna, sa 731,1 milijun kuna na 292,4 milijuna kuna, koji je istodobno i povećan za 41,2 milijuna kuna na 333,6 milijuna kuna i to ulaganjem prava odnosno potraživanja koja država i Orco imaju prema Sunčanom Hvaru.

Time su, kazala je Hrebac, pokriveni i akumulirani gubici Sunčanog Hvara koji su se gomilali od 1996. (i zaključno do 2009. iznose 397,9 milijuna kuna), a skupština je sveukupno danas potvrdila i nedavno postignut dogovor između dva najveća dioničara koji su odlučili zajedno sudjelovati u spašavanju Sunčanog Hvara.

Sada slijedi aktivan nastavak pregovora s bankama o reprogramiranju kredita Sunčanog Hvara, što je po ocjeni Hrebac uskoro i izgledno, kao i nalaženje načina kako Sunčanom Hvaru omogućiti dugoročno stabilnije i profitabilno poslovanje.

Hrebac je istaknula i da je slijedom dogovora države i Orca država uplatila Sunčanom Hvaru dio od najavljenih 19,9 milijuna kuna nove pozajmice, dok se drugi dio očekuje uskoro, kao i imenovanje predstavnika države u Upravu te najveće hvarske hotelske tvrtke.

Početak sezone i uskrsne blagdane u Sunčanom Hvaru Hrebac je ocijenila odličnim, i do 20 posto boljim od istih lanjskih dana, a istom se postotku rasta nadaju i do kraja ove turističke godine.

www.tportal.hrProtected with SiteGuarding.com Antivirus