Saniranje štete na spomeničkoj baštini 1: kuća Zaninović

U srijedu, 16. travnja održat će se sastanak koji je sazvao gradonačelnik Rino Budrović povodom prošlotjednog urušavanja zida na dijelu gotičko-renesansnog sklopa unutar starih zidina. Podsjetimo, uslijed pada središnjeg zida gotovo potpuno je urušena crkvica sv. Ivana iz 15. stoljeća te dio kuće Zaninović koja je dugo u izuzetno lošem stanju.

Kako bi se što prije pronašlo rješenje za novonastalu situaciju, na sastanak su, osim konzervatora i predstavnika nadležnih gradskih službi, pozvani i vlasnici nekretnina i njihovi predstavnici (Biskupija hvarsko-bračko-viška i obitelj Zaninović), projektanti konstrukcije i arhitekture, predstavnici izvođača radova odabranih od strane vlasnika te stručnjaci s Katedre za geomehaniku Građevinskog fakulteta u Splitu.

Podsjetimo, prvi dopisi s upozorenjima iz Grada prema Ministarstvu kulture poslani su još 1997. godine, a 2001. Ministarstvu je javljeno da je stanje alarmantno. Urušavanju su kumovali i neriješeni imovinsko-pravni odnosi, a nakon dugogodišnjih peripetija i brojnih projekata, obnova i od strane vlasnika i Grada upravo je bila krenula.

kuca zaninovic grad 01 naslProtected with SiteGuarding.com Antivirus