Rezime obilježavanja “Mjesec borbe protiv ovisnosti” 2011.

Crveni križ Hvar je obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti započeo u osnovnoj školi „Petar Hektorović“ u  Starom  Gradu. Organizirana je vrlo interesantna i kvalitetna radionica za roditelje, koju su vodile stručne suradnice Silvana  Nikolić Perasović, sociologinja iz Crvenog križa Split i Željka Radošević, socijalna radnica, zaposlena u policijskoj postaji Split. Prezentacija je pripremljena vrlo personalizirano i svaki se roditelj mogao naći u izrečenom. Odabrani su roditelji šestih i sedmih razreda kao onih čija djeca imaju najveći rizik za devijantno ponašanje. Pristup problemu nije bio „ex katedra“ kao što je uobičajeno, već su svi prisutni roditelji aktivno rješavali upitnika i vlastitim iskustvom i pitanjima doprinijeli kvaliteti obrade teme. Gradila se kuća povjerenja na relaciji roditelj – dijete i time dalo doprinos spoznaji teškog problema alkoholizma kod mladih, mogli bi reći premladih. Pedagoginja iz te škole, Pavla Jurić, prezentirala je upitnik za učenike spomenutih razreda iz čega je razvidno da je većina djece još uvijek prilično zaštićeno od ovakvih ekstremnih ponašanja – alkoholiziranih stanja. Ipak se pojavljuje problem kod manjeg broja djece koja u anonimnoj anketi priznaju da su već probali alkohol, ali i njegove loše posljedice. Veliko i bogato iskustvo organizatorica radionice i njihovo sumiranje stanja pokazalo je da smo u odgoju djece prema alkoholu  još uvijek pretolerantni i zbog toga smatraju da je na obitelji glavni zadatak kako bi se stanje promijenilo. Okosnica ove radionice bila je upravo skrenuti pažnju na   bitnost podrške djeci u obitelji, značaj stalne podrške  roditelja, te potreba osjećaja sigurnosti i izgradnje stava koji daje pravo i mogućnost reći NE družini.

Ekipa iz projekta „Odgoja za humanost“  ( četvrtaši iz Osnovne škole Hvar ) svoj doprinos u obilježavanju  Mjeseca borbe protiv ovisnosti  su dali na način da su radili razne uratke na temu ovisnosti  koje su nosili po gradu. To su bile antiovisničke poruke koje su vrijedne samim time što su to djeca  sama  prezentirala svojim starijim kolegama, a nakon toga  i prodavala sugrađanima. Sav prihod prikupljen tim povodom usmjeren je u jednu komunu koja pomaže ovisnicima.

Učenici –predstavnici  svih viših razreda tim su povodom pripremili power point prezentaciju o različitim oblicima ovisnosti i to prikazivali po svim razredima. Također su prezentirali jednu istinitu dirljivu priču osobe koja je iskusila svu pogubnost ovisnosti, nakon čega je uslijedila rasprava i sučeljavanje različitih mišljenja.

Završetak  Mjeseca… upriličen je u Osnovnoj školi Hvar u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa. Publika su bili učenici sedmih i osmih razreda.

Organizirana je prezentacija s tri izlagača: Anamarija Paduan iz Centra za socijalnu skrb govorila je o pogubnosti alkohola, posebno na otoku Hvaru, predstavnica Zavoda za javno zdravstvo Spomenka  Domančić  Krstinić  govorila je o drugim vrstama ovisnosti s akcentom na problem odgoja u obitelji i školi, te na kraju predstavnik Policijske postaje Hvar, Slavko Bubalo pristupio je mladima na vrlo interesantan i upečatljiv način s mnogo primjera iz prakse i kaznenoj politici kada su u pitanju prekršaji po osnovu ovisnosti.

Time  je završeno obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti,koje je bilo cjelovito popraćeno i radio emisijama , te proglašeno kao vrlo kvalitetno i slojevito što su potvrdile provedene ankete po školama.

Ravnateljica: Maja BudrovićProtected with SiteGuarding.com Antivirus