Proslava Dana grada i blagdan sv. Stjepana I., pape i mučenika

Od 24. rujna do 9. listopada u Hvaru se održava niz kulturnih, športskih i društvenih događanja, kao dio proslave Dana grada Hvara, koji se već tradicionalno obilježava 2. listopada na blagdan zaštitnika biskupije bračko-hvarsko-viške, sv. Stjepana I., pape i mučenika.

Nakon predstavljanja knjige „Glazba za sva vremena“ Drage Radoslavića u Gradskoj knjižnici i čitaonici Hvar u ponedjeljak, u je utorak svečano otvorena izložba fotografija učenika OŠ Hvar „Hvar – portret grada camerom obscurom“ nastalih tijekom svibanjskih radionica u suradnji s Hrvatskim fotosavezom.

Svečani sakralni koncert u čast sv. Stjepana, posvećen hvarskim orguljašima (kapelnicima) Raffaelliju, Bajamontiju i Cecchiniju održat će se 29. rujna u katedrali, a nastupit će eminentni hrvatski i hvarski glazbenici: prvak riječke opere, Starograđanin Dinko Lupi, trubač Dario Teskera, orguljaši Alen Kopunović Legetin i Slavko Reljić, uz gostovanje Katedralnog mješovitog zbora sv. Cecilije Hvar s dirigenticom Klarom Milatić.

U ponedjeljak će biti održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Hvara u galeriji Arsenal u 11 sati, a svečano otvaranje blagdana nakon I. Večernje upriličit će se ispred katedrale sv. Stjepana uz prigodan program. Koncert mještovitog zbora GSU Stella Maris održat će se u 20 i 30 u Franjevačkom samostanu. U ponedjeljak će, prije same sjednice, na glavnom gradskom trgu biti obilježena i 25. obljetnica osnivanja Splitsko-dalmatinske županije.

Na sam Dan grada Hvara i blagdan sv. Stjepana, u utorak, 2. listopada, program počinje u 10 sati svečanom svetom misom s procesijom, a feštu će začiniti koncert klape Rišpet u 20 i 30 sati na Pjaci, ispred Lođe.

Dječji program i 9. memorijalni turnir Lukša Nezić, kao i koncert hvarskih bendova Honey Disease i Old star organiziraju se 3. listopada, a 4. listopada u katedrali će biti upriličen koncert zbora Stadtkantorei Bremerhaven u organizaciji Župe Hvar. Program Dana grada bit će zaključen 9. listopada uz misu i mimohod u spomen na Tonija Petrića u organizaciji udruge Kapja jubavi.

Uz brojna druga najavljena događanja u okviru proslave 150 godina organiziranog turizma, prvi vikend listopada obilježit će ekološka akcija povodom 50 godina zaštite Paklenih otoka. Akciju Plava čistka grada Hvara 5. listopada i 6. listopada organizira Turistička zajednica grada Hvara, Javna ustanova „More i krš“, Ronilački centar „Viking“ i Grad Hvar s brojnim partnerima.

Istoga vikenda održat će se i 8. susret tradicijskih brodova Dalmacije – Fešta forske pulene, u spomen na bitku kod Lepanta, s bogatim programom i ciljem očuvanja i promocije dalmatinske i hrvatske maritimne baštine.

plakat Dan grada 2018Protected with SiteGuarding.com Antivirus