Plakat učenica SŠ Hvar među 5 najboljih u Hrvatskoj

Plakat “Suvremeni prostorni izazovi mediteranskih gradova u 21. stoljeću – primjer grada Hvara”, kojeg su izradile učenice 2.G razreda, Gabrijela Jurić i Stella Miliša, izabran je među pet najboljih plakata pristiglih na natječaj #PrvaGeneracija – inicijative koju je 2016. godine pokrenula švedska vlada, a koja ima za cilj podizanje osvještenosti mladih i odgojno-obrazovnih djelatnika o globalnim ciljevima održivog razvoja, koje su države članice UN-a usvojile 2015. godine. Među 17 ključnih ciljeva održivog razvoja, učenički tim se, uz stručnu podršku mentora Antonija Morića-Španića, osvrnuo na 11. cilj  -  Održivi gradovi i zajednice, prenosimo sa internetskih stranica Srednje škole Hvar.

Obzirom na intenzivan turistički pritisak, uzevši u obzir gradsku infrastrukturu i ograničenost prostornih i društvenih resursa kojima raspolažu brojni mediteranski gradovi, istaknuti su neki od najvažnijih prostornih problema s kojima se suočavaju mediteranski gradovi u 21. stoljeću, a među njima i grad Hvar. Dva ključna prostorna problema obrađena kroz postersko izlaganje vezana su za izazove adekvatnog gospodarenja otpadom u gradu Hvaru, uslijed povećanih količina otpada koje se generiraju u turističkoj sezoni. Drugi obrađeni problem dotiče se sve intenzivnijih recentnih padalinskih elementarnih nepogoda (kiša, tuča i grmljavina) koje utječu na stvaranje izdašnih bujičnih tokova i nastanka poplava u gradu Hvaru. Uzevši u obzir učenička geografska znanja i vještine te poznavanje suvremenih geografskih informacijskih sustava (GIS), pri promišljanju o budućim razvojnim aktivnostima, poseban naglasak je stavljen upravo na mogućnosti koje pruža navedena tehnologija. Zaključno, plakatom se nastojalo motivirati i potaknuti i druge otočne škole na nacionalnom i mediteranskom nivou na zajedničku projektnu suradnju kako bi problematiku navedenog cilja zajednički podigli na još višu razinu te generirali inovativne i kreativne ideje kroz zajedničku suradnju i razmjenu ideja.

Učenički tim, uz stručnu pratnju mentora, pozvan je na izložbu Švedskog instituta koja će se 30. svibnja 2019. godine, u okviru Europskog tjedna održivog razvoja, održati u Studentskom centru u Zagrebu, a u okviru koje će biti održana i panel rasprava o klimatskim promjenama, u kojoj će sudjelovati predstavnici poslovnog, akademskog i civilnog sektora te timovi pobjedničkih plakata.Protected with SiteGuarding.com Antivirus