Otvaranje izložbe HOMO EX HUMO – antičke nekropole grada Hvara

Iznimno bogati arheološki nalazi od nacionalnog i međunarodnog značaja s nedavno otkrivene nekropole u vrtu palače Radošević, kao i materijal s arheoloških istraživanja u posljednjih dvadeset godina s područja grada Hvara bit će predstavljen na izložbi HOMO EX HUMO (Čovjek iz tla) koja će biti svečano otvorena u gradskoj Lođi u Hvaru, u subotu, 14. svibnja u 20 i 30 sati.

Središnji dio izložbe čine rezultati arheološkog istraživanja u vrtu palače Radošević koje je tijekom 2021. godine vodila hvarska tvrtka Kantharos d.o.o., kada je prvi put registrirano postojanje južne nekropole istočno od Arsenala. Ovo otkriće u lipnju prošle godine odjeknulo je u svjetskoj arheološkoj javnosti te postalo vijest u brojnim domaćim i svjetskim medijima. Prilikom tog istraživanja pronađeno je 20 pojedinačnih grobova s osteološkim ostacima ukupno 35 osoba. Nalazi su karakteristični za kasnu antiku: jednostavni grobovi u zemljanoj raci bez grobne konstrukcije, grobovi u amforama, grobovi unutar grobne konstrukcije od krovnog crijepa, kao i jedna zidana grobnica u kojoj je pronađeno 17 kostura.

Ovu nekropolu obilježavaju cjeloviti grobni nalazi koji arheolozima i povjesničarima otkrivaju iznimno važne i dosad nepoznate informacije o načinu života drevnih stanovnika grada Hvara. U većini grobova pronađeni su prilozi jednog ili više keramičkih vrčeva i lucerni, staklenih boca, kovanica i ostalih sitnih upotrebnih predmeta poput igala za šivanje odjeće i jedne ribarske udice. Svi materijali pronađeni su u iznimno dobrom stanju i bit će izloženi kao zorni prikaz dijela svakodnevnice starih Hvarana.

Od svih dosad pronađenih tragova kasnoantičkog života u Hvaru ovo je zaista najznačajnije i najbogatije nalazište, koje slikovito prikazuje sav arheološki sjaj grobnih nalaza i pruža nam, za sada, najdetaljniji uvid u pogrebne običaje tog razdoblja, ali i nova saznanja o razvoju rane urbane matrice grada Hvara.

Prema dosadašnjim spoznajama rimsko naselje Hvar imalo je dvije nekropole; sjevernu i južnu. Dijelovi sjeverne nekropole istraženi su tijekom 2004. godine prilikom izgradnje trgovačkog centra na Dolcu (istraživanja je vodila tvrtka Kaducej d.o.o.) i rezultirali su otkrićem šest kasnoantičkih grobova. Četiri groba otkrivena su prilikom obnove Palače Jakša – Zaninović u najstarijem dijelu grada Hvara – Grodi, tijekom istraživanja koje je 2015. godine vodila tvrtka Neir d.o.o., a na istom području, uz crkvu sv. Duha, 2018. godine pronađen je dio rimskog nadgrobnog spomenika iz 2./3. stoljeća.

Uz klasične muzejske eksponate, izložba će biti obogaćena video materijalom, rekonstrukcijama grobova te trodimenzionalnim prikazima.

Izložbu organizira Grad Hvar i tvrtka Kantharos d.o.o. uz potporu Turističke zajednice grada Hvara te u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Hvar i Institutom za arheologiju. Izložba će u Lođi biti otvorena do 15. rujna 2022. godine.

 

HOMO EX HUMO_plakatProtected with SiteGuarding.com Antivirus