Otkrivanje tajni hvarske Vele gustirne izgrađene 1520. godine

Kao uvod u projekt sanacije i rekonstrukcije hvarske Vele gustirne, koji za cilj ima i mogućnost vraćanja njene osnovne namjene, jučer su ovlašteni geodeti krenuli u izradu snimka postojećeg stanja kako bi se dobilo pretpostavljeno izvorno stanje cisterne na Trgu sv. Stjepana.

S obzirom da je zbog obilnih oborina količina vode geodetima onemogućila detaljan pregled, članovi DVD-a Hvar, uvijek spremni za suradnju, morali napraviti hitnu akciju ispumpavanja vode te im ovom prilikom zahvaljujemo na pomoći.

Gustirna izgrađena 1520. godine, koja je ovoga ljeta bila u fokusu javnosti zahvaljujući svom „nevidljivom“ izdanju kao središnji dio umjetničkog projekta HVAR URB ART i time postala tema brojnih rasprava o korištenju javnih prostora, i u svom uistinu nevidljivom dijelu ispod hvarske Pjace krije puno iznenađenja.

Ranija istraživanja i spoznaje o funkcioniranju komunalnog bunara nisu sveobuhvatna, a s obzirom da je popravljan 1780. i 1830. godine, cilj je provjeriti kolike su bile izmjene tijekom ranijih rekonstrukcija i koje su mogućnosti vraćanja izvorne namjene ovog vrijednog spomenika povijesne infrastrukture grada.

Inače, projekt izrade arhitektonskog snimka postojećeg stanja velike cisterne „Vela gustirna“ Grad Hvar prijavio je na Program zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara za 2023. godinu Ministarstva kulture i medija, kao dio projekta sanacije i rekonstrukcije komunalnog bunara.

Temeljem izrađenog geodetskog snimka postojećeg stanja i prema dostupnim povijesnim izvorima izradit će se arhitektonski snimak postojećeg stanja velike cisterne s prikazom tlocrta, presjeka i karakterističnih arhitektonskih detalja. Nakon arhitektonskog snimka slijedi prijedlog Idejnog arhitektonskog rješenja za rekonstrukciju Vele gustirne, a izrada prijedloga Idejnog rješenja odradit će se u suradnji s nadležnim Konzervatorskim odjelom u Splitu, sve u okviru održivih i regenerativnih politika Grada Hvara.Protected with SiteGuarding.com Antivirus