Niska uspjeha mladih Hvarana

Protekli tjedan mladi Hvarani obilježili su nizom uspjeha na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima.

Nakon uspješno organiziranog 3. pozivnog kadetskog i juniorskog turnira održanog povodom Dana grada Hvara početkom listopada, talentirani najmlađi šahisti, u sportu za koji kažu da je mješavina sporta, umjetnosti i znanosti, nastavili su sa značajnim uspjesima. Š.K. Hvar je nakon pobjede nad Š.K. Epetium iz Stobreča još uvijek „nedodirljiv“ na vrhu ljestvice 3. Hrvatske lige JUG koja pod organizacijom Hrvatskog šahovskog saveza broji 10 klubova.

Tijekom 3. Otvorenog prvenstva otoka Hvara u Judu, u školskoj sportskoj dvorani u Hvaru sudjelovali su članovi JK Makarska 1968., JK Tempo iz Podstrane, JK Student, JK Split i JK Marjan iz Splita, JK Sinj te JK Jadran iz Kaštela. Na tatamiju se ove godine natjecalo čak 120 mladih judaša i judašica te 21 veteran, od čega ih je 8 s otoka Hvara. Posebna priznanja za najborbeniju djevojčicu i najborbenijeg dječaka primili su Paola Pavičić Donkić iz Jelse i Marko Breškić iz Hvara.

Učenici Srednje škole Hvar, Miko Knezović, Gabrijela Jurić. Nives Ivanković i Šime Vidmar pod mentorstvom nastavnika geoinformatike Antonija Morić-Španića sudjelovali su na premijernom izdanju Copernicus Hackaton regionalnog natjecanja. Tijekom svog boravka u Zagrebu posjetili su Oikon Ltd. – Institute of Applied Ecology, vodeću licenciranu tvrtku/ istraživački institut na području primijenjene ekologije u Hrvatskoj koja je za njih organizirala predavanja i radionice u svezi s analizom i primjenom GIS i satelitskih snimaka u zaštiti okoliša. Njihov rad pod nazivom „Plame(ni) škoji“, koji analizira prostorni obuhvat i posljedice velikog požara koji je zahvatio otok Hvar 2003. godine te iznosi modele održivog predviđanja i praćenja požara u budućnosti korištenjem satelitskih podataka, osvojio je nagradu za najbolji rad u kategoriji razvoja aplikacija u šumarstvu i poljoprivredi napravljenih u ArcGIS Online okružju.

Mentor naših srednjoškolaca, nastavnik geografije i geoinformatike Antonio Morić-Španić na Copernicus Hackatonu natjecao se i u profesionalnoj kategoriji s timom CROGIS. Njihova „otočna“ aplikacija pod nazivom „Green ISLAND App“, kojom je razvijeno programsko rješenje za održivo upravljanje i revitalizaciju ruralnih područja grada Hvara, nakon stručne procjene žirija osvojila je prvu nagradu. Koristeći satelitske podatke, aplikacija identificira najvrijednije prostorne lokalitete za uzgoj autohtonih poljoprivrednih kultura (lavanda, vinova loza, rogač, maslina) te sadnju šumskih vrsta (dalmatinski crni bor, pinija, primorski bor i dr.) na području grada Hvara. Aplikacija je razvijena s ciljem da motivira lokalno stanovništvo za revitalizaciju i obnovu napuštenih otočnih ruralnih zona.

Nakon nešto više od četiri i pol sata plivanja, bicikliranja i trčanja na svojoj drugoj halfironman utrci „Ocean Lava Vrsar“, mladi Hvaranin Jadran Domančić Kondor pod vodstvom trenera i hrvatskog ironman rekordera Dejana Patrčevića (na utrci ukupno treći), kroz cilj je prošao kao peti natjecatelj ukupno, odnosno treći u kategoriji, odmah iza slovenskog triatlon prvaka i poljskog duatlon prvaka. Jadran je ovim rezultatom još jednom dokazao svoj marljiv rad i talent, budući da je na utrci u Vrsaru sudjelovalo čak 194 triatlonki i triatlonaca iz svih dijelova Europe.Protected with SiteGuarding.com Antivirus