Milanović otvorio Jaskanske vinske svečanosti – Hvarski gradonačelnik Budrović: ” Jastrebarsko je jedan od Europskih gradova budućnosti”

06.09.2013. U velikom šatoru na jaskanskom Sajmištu sinoć su svečano otvorene 21. po redu Jaskanske vinske svečanosti

Ispijanjem pjenušca najpoznatije jaskanske vinarske obitelji Tomac, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sinoć je u društvu gradonačelnika Zvonimira Novosela, župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića, gradonačelnika Hvara Rine Budrovića i Vinske kraljice Ive Braje svečano otvorio ovogodišnje, 21. po redu Jaskanske vinske svečanosti.

Program je započeo na Strossmayerovom trgu s kojeg je krenula šarena povorka jaskanskih KUD-ova prema Sajmištu i velikom šatoru.

Velikom broju posjetitelja i gostiju među kojima su pored premijera bili i potpredsjednici Vlade Branko Grčić i Milanka Opačić , potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, ministri Mihael Zmajlović i Mirando Mrsić, brojni saborske zastupnici, župan Zagrebačke županije, gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina, članovi Gradskog vijeća Jastrebarskog i mnogi drugi, prvi se obratio gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel koji je među ostalim rekao:

-U ime svih Jaskanaca i Jaskanki ponosan na sve ono što smo kao mala, ali iznimno perspektivna sredina uspjeli učiniti od kada smo na ovom mjestu stajali prije točno godinu dana. U međuvremenu je Hrvatska postala punopravnom članicom EU, Jastrebarsko je uspješno okončalo svoje prve EU projekte, te je bez obzira na to što Jaska već ima značajnu poziciju na toj novoj Europskoj karti i što je naš angažman nagrađen i međunarodnim priznanjima, upravo se jaskanski proizvod – pjenušac iz plešivičkog vinogorja  točio i pio u Bruxellesu i u Zagrebu na centralnoj svečanosti ulaska Hrvatske u EU.

Nakon partnera gada Samobora, naših susjeda iz Slovenije općine Metlike, te priobalnih gradova Rijeke i Senja, ove smo godine sretni i počašćeni što nam je grad partner Hvar, jedan od turističkih bisera mediterana, grad također poznat po vinskoj tradiciji, ali kao i Jastrebarsko i po bogatoj kulturno povijesnoj baštini. Zato večeras ovdje u Jastrebarskom osjećamo čuvenu toplinu hvarskoga sunca kao i tople osjećaje prijateljstva kojeg su nam naši gosti donijeli sa Hvara za koje se nadam da će nas dugo grijati. Prisustvo predsjednika Vlade i velikog broja ministara priznanje je svim Jaskancima i dokaz da je naša mala Jaska grad velikih mogućnosti ali i velikih rezultata, dodao je na kraju gradonačelnik Novosel.

Gradonačelnik grada Hvara, partnera ovogodišnjih vinskih svečanosti, Rino Budrović osvrnuo se na poveznicu Jastrebarskog i Hvara kao dvaju gradova koji su poznati po vinskoj tradiciji i bogatoj kulturno povijesnoj baštini.

-Čast mi je biti ovdje kao gradonačelnik prijatelj, ovo je početak partnerstva i prijateljstva grada Hvara koji je u svijetu poznat kao jedan od deset najljepših otoka i grada Jastrebarskog koji je jedan od Europskih gradova budućnosti. Grad Hvar ima bogatu kulturnu turističku baštinu i tradiciju, ove godine slavimo 145 godina organiziranog turizma na što smo iznimno ponosni. Istovremeno Grad Jastrebarsko kao europski grad budućnosti sa svojom tradicijom poznatom vinskom cestom i brojnim vrijednim vinarima privlačna je destinacija kontinentalnog turizma, rekao je u svom pozdravnom govoru Rino Budrović.

Na Jaskanske vinske svečanosti rado dolazi i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić koji je u svom obraćanju još jednom podsjetio koliko Zagrebačka županija ulaže u razvoj vinogradarstva i vinarstva, te je siguran kako će vina jaskanskog kraja, ali i Zagrebačke županije naći svoje mjesto na tržištu Europske unije.

Dočekan pljeskom na pozornicu je potom izašao i premijer Milanović, dodavši kako je lijepo biti dočekan pljeskom, ali “idem i tamo gdje mi fućkaju” dodao je u šali Milanović. Osvrnuo se potom na ulazak Hrvatske u Europsku uniju i napomenuo da je prvo vino koje se pilo povodom ulaska Hrvatske u EU bilo iz Jaske, te objasnio zašto se svake godine ponovno vraća na ovu cijenjenu manifestaciju rekavši:

-Mi smo mali, sad smo članica Europske unije i moramo znati gdje nam je mjesto, ali se i boriti za svoje mjesto i podići svoj glas i boriti se za to da se naš identitet prizna. To se ne smije pretvoriti u kompleks , ali to mora biti trajna samosvijest. Jedino tako Hrvatska može biti svoja na svome , jedino tako Jaska može raditi, proizvoditi, razvijati se i nametati ukuse i kvalitete. Ovo je jedina manifestacija u Hrvatskoj na koju dolazim uzastopno već sedam godina, nemam niti jednu neopravdanu. Zašto? Vjerojatno zato što mi je ovdje ugodno, prema tome nastavit ću dok mi živo srce bije, kazao je dobro raspoložen Zoran Milanović.

Program svečanog otvaranja svojim su nastupom upotpunile balerine Baletnog studija Jastrebarsko, članovi klape “Galešnik” iz grada – partnera Hvara,djevojke iz Vokalnog ansambla Gouriena, te Desinečki tamburaši i Zoran Pavković Pavac.

U zabavnom dijelu brojnu publiku dobro su zagrijali članovi tamburaškog sastava “Gazde”, a fešta za sve ljubitelje dobrog vina i domaće hrane potrajala je do ranih jutarnjih sati.

Preneseno sa jaska.com.hrProtected with SiteGuarding.com Antivirus