Hvarskoj javnosti predstavljen projekt izgradnje nove Gradske knjižnice i čitaonice Hvar

Pred brojnim zainteresiranim građankama i građanima Hvara jučer je u gradskoj Lođi predstavljen Glavni projekt izgradnje nove gradske knjižnice autora Tomislava Krajine, iz tvrtke Situs d.o.o..

O dosadašnjem radu Gradske knjižnice i čitaonice Hvar u neadekvatnom prostoru Palače Radošević-Dojmi i naporima da se pronađe nova lokacija govorila je dugogodišnja ravnateljica knjižnice Nikla Barbarić, koja je istaknula da je ovo i vrlo poseban projekt za našu zajednicu u stremljenju prema očuvanju baštine i skrbi za budućnost u svekolikom razvoju i u nastojanju očuvanja zajedništva. „U projekt krećemo s vjerom da će se naša knjižnica pridružiti čitavom nizu novoobnovljenih i izgrađenih knjižnica i da će zauzeti svoje lako dostupno, ugodno i inspirativno mjesto za sve građane ovog grada i one koji ga posjete“, zaključila je ravnateljica Barbarić.

Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Hvara i glavni koordinator projekta Nino Pijanović predstavio administrativnu i tehničku proceduru koja je prethodila konačnom izdavanju građevinske dozvole u siječnju ove godine, a započela je u studenom 2019. prvim geofizičkim radovima u vrtu Palače Radošević. Nakon nekoliko nerealiziranih ideja o novoj lokaciji knjižnice, ova je svoje obrise počela dobivati nakon što je u studenom 2018. godine ravnateljica knjižnice u uredu gradonačelnika Novaka ostavila fotografiju vrta Palače Radošević iz 1907. godine, koja je bitno promijenila dosadašnju percepciju specifičnog prostora, među Hvaranima poznatog kao Adis Abeba.

Glavni projektant, arhitekt Tomislav Krajina, inače autor brojnih uspješnih projekata (među najpoznatijima su gradska knjižnica u Šibeniku i šibenska tvrđava sv. Mihovil, a nama najbliži nagrađivani projekt obnove zgrade Arsenala s kazalištem) dobio je zahtjevan zadatak osmisliti potpuno novu zgradu u samom središtu grada, u zaštićenoj povijesnoj jezgri, u prostoru s puno ograničenja i parametara koje je uspio pomiriti svojim inovativnim rješenjima. Jedno od njih je rješavanje prijepora oko očuvanja arheološkog nalaza starog gradskog bedema koji je presijecao prostor na pola, ali je izmjenama projekta postao sastavni dio nove, moderne zgrade.

Zgrada nove knjižnice u vrtu Palače Radošević, s glavnim ulazom iz ulice Jurja Matijevića, imat će ukupno tri etaže, od kojih će treća biti otvorena terasa s vrtom na razini ulaza u sadašnju knjižnicu, a svojim eksterijerom, kako je istaknuo arhitekt Krajina „objekt nove Gradske knjižnice i čitaonice postaje apsolutno mimikričan, ali ne i skriven. Njegova nova pojavnost u urbanom tkivu grada Hvara je prepoznatljiva i čitljiva“. „Jedinstvenost unutrašnjeg prostora tiha je aluzija na jedinstven prostor Arsenala, Lođe ili katedrale, prostorima na Pjaci kojima se ovaj novi dnevni boravak građana Hvara treba pridružiti“, zaključio je autor.

Početak izgradnje planiran je za jesen 2023. godine, nakon što budu obavljeni svi nužni postupci javne nabave, za što su već predviđena sredstva u gradskom proračunu.

Svi oni koji su propustili jučerašnju prezentaciju više informacija o projektu mogu dobiti u informativnoj brošuri, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Hvar ili u Odsjeku za komunalne djelatnosti, prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, europske fondove i javnu nabavu, a brošuru možete preuzeti i OVDJE.

Foto: Eduard Visković

 

 Protected with SiteGuarding.com Antivirus