Hvarski arheolozi predstavili spektakularne rezultate otkrića antičke nekropole u središtu grada

Izložbom HOMO EX HUMO (Čovjek iz tla) otvorenoj u gradskoj Lođi prošloga vikenda, mladi tim hvarskih arheologa, predvođen voditeljem istraživanja Eduardom Viskovićem, hrvatskoj javnosti predstavio je iznimno bogate arheološke nalaze antičke nekropole otkrivene u vrtu palače Radošević u lipnju 2021. godine.

„Kada smo 2020. započeli istraživanje na lokaciji buduće Gradske knjižnice, na inicijativu ravnateljice knjižnice Nikle Barbarić i uz financijsku potporu ove gradske ustanove, nismo očekivali ovako spektakularne rezultate, tim više što do sad nije bilo naznaka o postojanju druge, južne nekropole na području grada Hvara. Prva kampanja je trajala 20 radnih dana s jednom manjom sondom, 19 dana smo ručno kopali čisti nasip bez ikakvih posebnih nalaza, da bi posljednji dan naišli na jedan nožni prst kasnije dokumentiranog groba broj 14“, pojasnio je arheolog Eduard Visković, ujedno i autor izložbe, čija je tvrtka Kantharos d.o.o. vodila čitav projekt. Upravo taj pronalazak posljednjeg dana prve kampanje, rezultirao je nastavkom istraživanja u lipnju 2021. koje je već u prvim danima iznjedrilo nalaz bogatog i iznimno očuvanog antičkog groblja smještenog istočno od zgrade Arsenala datiranog u drugu polovicu 4. i prvu polovicu 5 stoljeća.

Stručna ekipa sastavljena od mladih hvarskih arheologa Joška Barbarića, Marka Bibića i Jure Tudora te dr. sc. Tine Neuhauser Vitaljić i uz znanstvenu asistenciju dr. sc. Marine Ugarković s Instituta za arheologiju i dr. sc. Josipe Barake Perica s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru kao i terensku asistenciju Zvone Gudelja i djelatnika obrta Baština pronašla je i obradila ukupno 20 pojedinačnih grobova s osteološkim ostacima 35 osoba. U većini grobova pronađeni su prilozi jednog ili više keramičkih vrčeva i lucerni, staklenih boca, kovanica i ostalih sitnih upotrebnih predmeta poput igala za šivanje odjeće i jedne ribarske udice.

Antropološku analizu koštanih ostataka izveli su dr. sc. Mario Novak i Mario Carić s Instituta za antropologiju, a facijalnu rekonstrukciju dr. Fabio Cavalli s Akademije Jaufré Rudel di studi medievali iz Italije, te je izložba, uz klasične muzejske eksponate i rekonstrukcije grobova, obogaćena i video materijalom kao i trodimenzionalnim prikazima koji daju približnu sliku fizičkog izgleda davnih stanovnika Hvara. Uz nalaze pronađene na području južne antičke nekropole, na izložbi je prikazan i materijal s arheoloških istraživanja u posljednjih dvadeset godina s područja grada Hvara.

Ovo otkriće u lipnju prošle godine odjeknulo je u svjetskoj arheološkoj javnosti te postalo vijest u domaćim i svjetskim medijima, a samo otvaranje izložbe kao jednog od najvažniji ovogodišnjih kulturnih događanja u Hvaru izazvalo je velik interes posjetitelja.

„Brojnost raznolikog materijala dovela je do novih uvida o lokalnoj i regionalnoj kasnoantičkoj keramičkoj i staklarskoj proizvodnji, kao i o tadašnjim trgovačkim vezama Hvara s Grčkom, Malom Azijom i sjevernom Afrikom. Ovo nalazište pruža nam, za sada, najdetaljniji uvid u tadašnje pogrebne običaje, ali i nova saznanja o razvoju rane urbane matrice grada Hvara.“, zaključio je Eduard Visković, koji se, uz ravnateljicu Niklu Barbarić i gradonačelnika Rikarda Novaka, na otvaranju zahvalio svima koji su sudjelovali u samom istraživanju i pripremi izložbe.

Izložba HOMO EX HUMO u organizaciji Grada Hvara i tvrtke Kantharos d.o.o. uz potporu Turističke zajednice grada Hvara i Splitsko-dalmatinske županije te u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Hvar i Institutom za arheologiju bit će otvorena u Lođi do 15. rujna 2022. godine.

Foto: Tanja Gulan

 

 Protected with SiteGuarding.com Antivirus