Hvar slavi blagdan svog suzaštitnika, sv. Prošpera

Proslava zavjetnog blagdana sv. Prošpera, suzaštitnika grada Hvara i Hvarske biskupije, započinje večeras svečanom večernjom u katedrali sv. Stjepana i otvaranjem svečeve rake, dok će se na sam blagdan recitirana misa započeti u 10 sati, a svečana sveta misa s procesijom na Pjaci uz sudjelovanje hvarskih bratovština će se održati 18 i 30 sati.

U galeriji Arsenal večeras će, povodom blagdana sv. Prošpera, ujedno i Dana škole, OŠ Hvar otvoriti likovnu izložbu na temu „UNESCO na mom otoku“.

Na sam blagdan sv. Prošpera, koji se obilježava od 1671. godine kada su svečeve relikvije donesene iz Rima, tradicionalno se održava fjera na glavnom gradskom trgu. Tako će sutra od 10 do 17 sati, u organizaciji udruge „Forske užonce“, 20-ak izlagača, otočkih proizvođača, obrtnika, ugostitelja, udruga izložiti svoje proizvode na štandovima na Pjaci, a pridružit će im se i Gradska knjižnica i čitaonica Hvar te aktivisti Crvenog križa. Prigodni program na Pjaci u 11 sati posvećen je najmlađima, a nastupit će vrtićka skupina Folklornog društva Šaltin, Baletni studio DB Hvar, Plesni studio mladih Hvar i solistice zbora OŠ Hvar.

Proslava blagdana bit će zaokružena tradicionalnom gastronomskom manifestacijom „Dobar kus“ u Arsenalu, koja će u organizaciji Udruženja obrtnika otoka Hvara okupiti 26 hvarskih ugostitelja, 15 hrvatskih vinara i tri ekipe Srednje škole Hvar s mentorima, koje će ocjenjivati vrsni chefovi SKMER-a. Uz izbor i ocjenjivanje prijavljenih, Hvaranima i gostima bit će predstavljena bogata gastronomska i enološka ponuda našeg otoka.

Tjedan bogat događanjima završit će svečanim Kazališnim balom povodom otvorenja hvarskog teatra, u nedjelju, 12. svibnja, s početkom u 20 i 30 sati. Po uzoru na svečane plesove koji su se redovito održavali u najstarijem komunalnom kazalištu Europe, događanja organizira Grad Hvar u suradnji s Folklornim društvom „Šaltin“, uz poziv svim generacijama Hvarana da se svojim sudjelovanjem na svečanom plesu ožive vremena kada je kazalište bilo mjesto sličnih svečanosti te unesu novi duh zajedništva u povijesni prostor Hvara.

Na dobro von doša sveti Prošper!Protected with SiteGuarding.com Antivirus