Fjera na škoju: proslava svetog Prošpera za početak sezone

Hvar se ovih dana priprema za veliku feštu kojom će se ovoga utorka, 10. svibnja, proslaviti blagdan svetog Prošpera, zaštitnika grada Hvara i suzaštitnika hvarsko-bračko-viške biskupije.

Dio velike fešte kojom Hvarani i gosti slave nebeskog zaštitnika rezerviran je za gastronatjecanje za najbolji hvarski restoran, koje će okupiti 20 hvarskih restorana, te vinare i maslinare. Kao i do sada, ovogodišnje natjecanje hvarskih restorana organizira Udruženje obrtnika grada Hvara.

 - Velika nam je čast što već pet godina priređujemo ovo natjecanje hvarskih ugostitelja, koje svake godine ima sve veći odaziv.

Pripremili smo bogat program na terasi hotela “Palace”, uz veliku pomoć suorganizatora Grada Hvara i “Sunčanog Hvara”, kaže Katica Vučetić, predsjednica Udruženja obrtnika grada Hvara.

Ove će godine na natjecanju, uz hvarske ugostitelje, sudjelovati i hoteli sa svojim kuharima, a cijeloj fešti pridružit će se i poznati hvarski vinari Zlatan Plenković, Andro Tomić, Vjekoslav Bracanović s vinima Luviji, te vinari Kutjeva.

Osim po dobrom vinu, otok Hvar je poznat po izvrsnome maslinovu ulju, pa će doprinos u pripremanju jela i prezentiranju svojih proizvoda dati i nagrađivani maslinari. Natjecatelji će imati nekoliko zadanih tema, otkriva nam Katica Vučetić.

 - Svi će se natjecati u tri kategorije: predjelo, glavno jelo i desert. Predjelo može biti toplo ili hladno, svakako s mesom, glavno jelo svakako treba biti iz mora, a desert sezonsko voće u svim oblicima, od torti, kolača do krema, kaže Katica Vučetić, najavljujući da će najbolje odabrati stručni žiri Hrvatskog kuharskog saveza i četiri člana žirija iz publike.

 - Ovom manifestacijom želimo započeti glavnu turističku sezonu jer znamo da Hvar to može imati već od svibnja. Naš grad i otok posjećuju tisuće turista ljeti, a naš je cilj da budemo omiljeno odredište tijekom čitave godine jer imamo što pokazati gostima i izvan glavne turističke sezone.

I hvarski gradonačelnik Pjerino Bebić zadovoljan je načinom na koji će se ove godine obilježiti blagdan svetog Prošpera.

 - Neizmjerno mi je drago što će cjelodnevnom fjerom našeg zaštitnika početi glavna sezona.

Mi kao suorganizatori dajemo apsolutno podršku našim obrtnicima i želimo da naš grad i otok budu primjer svima kako ono što smo naslijedili od predaka moramo čuvati te nuditi tržištu. Pokazali smo to i tijekom uskrsnih blagdana kada su se u organizaciji smještaja posebno istaknuli vlasnici brojnih apartmana, kaže Bebić.

Svakako će i ovogodišnja fjera svetog Prošpera na najbolji način uvesti “otok sunca” u glavnu sezonu.

OJDANA KOHAREVIĆ

Program proslave

10 sati – Fjera na hvarskoj Pjaci
11 sati – nastup Škole baleta, folklornih skupina i modernih plesača
18 sati – koncelebrirana misa koju predvodi don Mate Uzinić, a nakon mise je procesija
20 sati – gastronatjecanje na terasi hotela “Palace”, a u isto vrijeme će se u Gradskoj lođi održavati izložba učenika Osnovne škole “Hvar”

Izvor: Slobodna DalmacijaProtected with SiteGuarding.com Antivirus