Festival znanosti ovoga tjedna u Hvaru

Festival znanosti 2017. godine u Hvaru na temu „Vrijeme“ održavat će se od 25. do 27. travnja u organizaciji Opservatorija Hvar, u suradnji s Osnovnom školom Hvar, Institutom za oceanografiju i ribarstvo iz Splita te Srednjom školom Hvar. Festival će uz atraktivno promatranje neba teleskopima pružiti i obilje informacija i približiti tajne astronomije široj publici.

Tijekom festivala u prostoru gradske Lođe bit će postavljene čak tri izložbe: „Svemirska meteorologija“, „Opservatorij Hvar – znanstvena istraživanja kroz povijest“ te Astrofotografija – fotografije hrvatskih astronoma amatera.

Četvrtak je rezerviran za predavanja i radionice pa će tako u 15 sati dr.sc. Bojan Vršnak iz hvarskog Opservatorija održati predavanje na temu „Zvjezdana era svemira – tvornica kemijskih elemenata“, dok će njegov kolega dr.sc. Jaša Čalogović otkriti „Kako nastaje vjetar“. Dr.sc. Jadranka Šepić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita govorit će o tsunamija u Jadranu. Predavanja su namjenjena učenicima osnovne i srednje škole, ali i širem građansku svih dobnih skupina.

Učenci osnovne i srednje škole imat će priliku u pauzi između predavanja saznati „Kako nastaju bebe ježinci“ na radionici koju će voditi Ivana Bušelić Garber iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo, a uz zanimljivu prezentaciju o sličnostima ranog razvoja ježinaca i ljudi, bit će prilike da se i kroz mikroskop promotri tajna nastanka novog života. Na radionici „Destilacija eteričnog ulja iz ljekovitog i aromatičnog bilja otoka“, koju će prezentirati Antonio Vidović učenici će se moći okušati u destiliranju ulja iz bilja koje će sami odabrati.

Tijekom dana ukoliko vremenske prilike to dopuste, učenici i građani moći će opažati Sunce pomoću posebnih filtera. Opažanje noćnog neba teleskopima bit će organizirano u gradskom parku u četvrtak u 21 sat. Djelatnici Opservatorija Hvar omogućit će zainteresiranima da Mjesec i planete Sunčevog sustava promotre „izbliza“. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, promatranje će se „prebaciti“ na petak.

 

Program festivala pogledajte OVDJE .Protected with SiteGuarding.com Antivirus